A nehezebb gazdasági helyzet pénzügyileg tudatosabb gondolkodást kényszerít ki a lakosságból – mondta a VG podcastnak a BÁV zálog igazgatója. Dandé Imre szerint most aki csak tud, tartalékol. 

Előtérbe kerültek a régi, klasszikus menekülőeszközök, így az arany is.

 A helyzetet jól mutatja, hogy a BÁV-nál triplájára nőtt a fizikai arany forgalma, tavaly 3 milliárd forint értékben értékesítettek a nemesfémből.

20221104 Nyíregyháza Sorban állnak az aranytéglákért és arany ékszerekért a vásárlók Nyíregyházán a Hősök tere zálogházában - a sorozat illusztráció egy cikkhez.Fotó: Sipeki Péter SPKelet-Magyarország  20221104 Nyíregyháza 

Sorban állnak az aranytéglákért és arany ékszerekért a vásárlók Nyíregyházán a Hősök tere zálogházában - a sorozat illusztráció egy cikkhez.
Fotó: Sipeki Péter SP
Kelet-Magyarország
Fotó: Sipeki Péter / Kelet-Magyarország

A BÁV felméréséből az is kiderül, hogy a lakosság több mint 70 százaléka érzi úgy, hogy romlott az anyagi helyzete, nőtt azonban azok száma, akiknek van megtakarítása, sőt azok aránya is emelkedett, akiknek egy évnél hosszabb időre elegendő tartalékaik vannak. A hétköznapokra leginkább hatással lévő nehézségek közül az élelmiszerárak növekedését,  a magas inflációt és a rezsiköltségek emelkedését említették a legtöbben. Anyagi probléma esetén aki teheti, először a saját megtakarításához nyúl vagy a családtól, barátoktól kér kölcsön. A megkérdezettek elsőként a saját ingatlant, a benne található, elsősorban elektronikus berendezéseket és a gépjárművet nevezték meg a szükség esetén pénzzé tehető vagyonként. 

 

Keresse a VG Podcastet a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast