Tovább növelné birodalmát a globális piacvezető aranybánya-társaság, a kaliforniai székhelyű Newmont, amely 16,9 milliárd amerikai dolláros ajánlatot tett ausztrál riválisára, a Newcrest Miningra. A vezetői válságát élő Newcrest azonban nem áll kötélnek, az ajánlattételt megelőző tőzsdei záróárához képest ugyanis részvényenként csak 21 százalékos prémiumot kínálnak érte az amerikaiak. A Newcrest-tulajdonosok részvényenként 0,380 Newmont-részvényt kapnának, ezzel 30 százalékos részesedéshez jutnának az ajánlattevő társaságban. 

A Newcrest nyílt vágott Telfer arany- és rézbánya légi felvétele
An aerial view of the Newcrest open cut Telfer gold and copper mine
An aerial view of the Newcrest open cut Telfer gold and copper mine in the northwest Australia, 28 July 2005. (Photo by Erin Jonasson/Fairfax Media via Getty Images via Getty Images)
A Newcrest egyik ausztráliai aranybányája felülnézetből.
 Fotó: Getty Images

Az is kiderült, hogy volt már egy korábbi, csípőből visszautasított ajánlat is 0,363 dolláron, ahhoz képest a mostani 4,7 százalékkal jobb. Szakértők szerint 30 százalékos prémium alatt nem érdemes komolyan foglalkozni az akvizíciós kísérlettel, mert az valóban alulértékeli a célpontot, főleg amikor az aranyra a tőzsdei mizéria és a jegybanki alapkamat-emelések közepette kitűnő év vár

A Morgan Stanley friss elemzésében azt írja, hogy a kamatemelési hullám tetőzésével a dollár gyengülni kezd, ez pedig az arany malmára hajtja a vizet

a nemesfém ára szerintük az unciánként 1874 dolláros szintről az év végére akár 2160 dollárra is felszökhet.

Mindenesetre a Newcrestnél elemzik, pontosan mi szerepel a részvénycserés ajánlatban, de a részvényesek első, hét végi elutasító reakciója sok jóval nem kecsegtet. Vannak azért, akiket felvillanyoz az amerikaiak érdeklődése, a Newcrest részvényárfolyama a hírre ugyanis 14,4 százalékkal, 25,6 ausztrál dollárra erősödött hétfőn, a féléves csúcsáról azonban a hétfői tőzsdezárásra 24,5 dollárig csúszott vissza, azaz 9,3 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. 

Relatív árfolyammozgások 2020-tól
Hatalmas kilengéseket mutat a két társaság részvényárfolyama. 

A Newmont most 27,2 dollárt kínált részvényenként. Jon Mills, a Morningstar elemzője a Newcrest-részvény fair értékét 31 dollárra becsüli. Szerinte a Newcrest ausztráliai Cadia projektje, valamint észak-amerikai és pápua új-guineai aranybányái, továbbá az energetikai korszakváltás technikai katalizátoraként kiemelten fontos réztartalékai 16,9 milliárd amerikai dollárnál jócskán többet érnek. A Reuters tudósításában emlékeztet arra, hogy a világ legnagyobb bányatársasága, az ausztrál BHP tavaly decemberben 6,4 milliárd amerikai dollárért sem tudta megkaparintani „honfitársát”, a rézbányákat üzemetető OZ Mineralst.

Megfigyelők szerint a Newmont nem is az arany várható drágulására spekulálva tett ajánlatot, 

hanem a riválisát nyolc éven át vezető Sandeep Biswas vezérigazgató december közepi váratlan lemondását követően kialakult vezetési vákuum okozta sebezhetőség kihasználása lehet a célja. Bár Biswas március közepéig még tanácsadóként szolgálja az igazgatóságot, a Newcrest gőzerővel keresi méltó utódját. 

Opening Of Newmont Mining Corp.'s Boddington Gold Mine
Memory sticks in the likeness of gold bars are displayed at Newmont Mining Corp.'s Boddington Gold mine, in Boddington, Western Australia, on Wednesday, Feb. 3, 2010. The $2.9 billion Boddington Gold operation is Australia's biggest gold mine. Photographer: Carla Gottgens/Bloomberg via Getty Images
A Newmont nyugat-ausztráliai Boddingtonban lévő aranybányája megnyitásának emlékére öntött tömbök.
 Fotó: Getty Images

Az ex-vezérigazgató javára írják, hogy helyrebillentette a Newcrest mérlegét, a szabad készpénztermelésre irányította a fókuszt, miközben a terjeszkedést sem hanyagolta el: 2019-ben megszerezte a Brit Columbia államban működő, hatalmas részvagyonnal rendelkező Red Chris bányatársaság részvényeinek 70 százalékát. A kanadai társaságot az Imperial Metalsszal közösen üzemeltetik. 

Biswas nyers vezetési stílusa sokak számára visszatetsző volt, 

a vezérigazgató egy éve az Australian Financial Review-nek adott interjújában mindenki megkövetett, akit regnálása alatt megsértett, és megígérte, hogy változat korábbi hozzáállásán. Úgy látszik, ez nem sikerült neki. A Newcrestet mindenesetre olyan erős középvállalattá fejlesztette, amelynek felvásárlását csak a legnagyobbak engedhetik meg maguknak. 

Köztük a Newmont, amely mind piaci értékét, mind aranytermelését tekintve a legnagyobb a nemesfémbányászattal foglalkozó társaságok között. Az már más kérdés, hogy a jelentős területbeli átfedéseket és a piacvezetői szerep további erősítésének szándékát a versenyhatóságok hogyan ítélik majd meg. Egyelőre a Newmont saját részvényesei sem látszanak túl boldognak, erre utal a New York-i tőzsdenyitás előtt kereskedésben mutatott 5,7 százalékos árfolyamesés.