Mintegy negyedével ugrott meg az amerikai Nordstrom luxusáruházlánc részvényárfolyama csütörtökön, a tengerentúli tőzsdék zárása utáni elektronikus kereskedésben, miután felröppent a hír, hogy a kanadai Ryan Cohen milliárdos aktivista befektető jelentős részvénypakettet épített ki a cégben.

Nordstrom,Upscale,Retailer,Storefront,Entrance,,Shopping,Mall,,Peabody,Massachusetts,Usa, Nordstrom upscale retailer storefront entrance, shopping mall, Peabody Massachusetts USA, August 9, 2019
Fotó: Shutterstock

A befektetéssel Cohen a BlackRock és a Fidelity társaságában a vállalat öt legnagyobb külső részvényese közé került.

A kanadai milliárdos, aki a Chewy online kisállat-kereskedelmi vállalat társalapítójaként alapozta meg vagyonát – amit később a GameStop videojáték-kiskereskedőbe és Apple-be való befektetésekkel növelt –, legalább egy pozícióra igényt tart a Nordstrom tíztagú igazgatóságában is.

A piaci pletykák szerint Cohen a Bed Bath & Beyond (BB&B) lakberendezési áruházlánc korábbi vezérigazgatója, Mark Tritton helyét szemelte ki magának, illetve a megbízottjának. Tritton 2020 óta ül a testületben, ő  a javadalmazási bizottság elnöke is.

Ryan Cohen a Reuters szerint állítólag szűk körben összeférhetetlennek és képzetlennek nevezte a csődvédelembe menekülni szándékozó BB&B megrendült helyzete miatt könnyű támadási célponttá vált Trittont.

A kipécézett topmenedzsernek egyébként nem először gyűlik meg a baja Cohennel, hiszen a Bed Bath & Beyond vezérigazgatói székéből tavaly júniusban váltották le, pár hónappal azután, hogy Cohen részesedést szerzett a cégben, majd kipellengérezte a vállalat túlzottan ambiciózus stratégiáját, kritizálva a vezetők vaskos bónuszait és a BB&B piaci részesedésének csökkenését.

A Nordstrom árfolyama 6 hónap
A Nordstrom részvényárfolyama az elmúlt öt évben nagyjából 55 százalékkal esett. 

Ráadásul a Fitch hitelminősítő a múlt hónapban ismét leminősítette a vállalatot, mivel úgy vélik, hogy gyengébben muzsikál, mint a konkurencia.

Mint minden részvényesünk, úgy Ryan Cohen véleményét és készek vagyunk meghallgatni

– jelentette ki a Nordstrom képviselője Cohen követeléseire válaszul.
A Nordstrom igazgatóságába Cohen nem kíván személyesen beülni, a hírek szerint már megnevezett néhány olyan jelöltet, aki behatóan ismeri a kiskereskedelmi és e-kereskedelmi vállalatok piacát. A cserét lehetőleg békésen szeretné lebonyolítani, nem híve ugyanis a palotaforradalmaknak. 

Erre most minden esélye megvan, hiszen a cég február 17-ig várja az új igazgatósági tagok jelölését.
A 37 éves Cohen vagyonát 2,5 milliárd dollárra becsülik. Két évvel ezelőtt nagy feltűnést keltett befektetői körökben, amikor belépett a GameStop igazgatótanácsába, amivel valóságos befektetői őrületet váltott ki. 

A megválasztása utáni két hétben 1500 százalékkal – 4,4 dollárról 80-ig – lőttek ki a GameStop azóta a mémrészvények etalonjaként tekintett papírjai. Az egyetemi végzettséggel nem rendelkező sztárbefektető, aki 15 évesen kezdett üzletelni, nemrég találkozott a céget alapító Nordstrom család tagjaival, akik 30 százalékos részesedésükkel jelenleg is irányítják a vállalatot. Erik és Peter Nordstrom mindketten igazgatósági tagok, ők töltik be a vezérigazgatói és a cégelnöki posztot.

Százmillió dollárt harapott az Alibabából a mémdzsinn

Ryan Cohen 60 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programot sürget.