Áll a bál az Alibabánál, miután az aktivista befektető Ryan Cohen tavaly ősszel 100 millió dolláros pozíciót épített ki. Ez 

egyelőre kis pakk a 300 milliárd dolláros kapitalizációhoz képest,

de nem szabad elfeledkezni, hogy a Wall Street-i csatába torkolló GameStop-őrület óta hatalmas kisbefektetői tábor követi Cohen befektetéseit. A nettó vagyona meghaladja a 2,5 milliárd dollárt, és a részvényportfóliójában 800 millió dolláros Apple-, illetve jelentős Wells Fargo- és Citigroup-csomagokat tart.  

Fotó: Greg Baker / AFP

Az aktivista befektetők általában veszteséges cégekben szereznek kisebbségi részesedést, majd 

betámadják a menedzsmentet és merész átalakítási terveket terjesztenek a közgyűlés elé,

lázadást szítva a kisrészvényesek körében. De arra is láthattunk példát, amikor nyereséges cégek esetén a profit felhasználása miatt indítottak palotaforradalmat az aktivisták. Mindkét esetben a felértékelése a céljuk.

Cohen tavaly augusztusban vette fel a kapcsolatot az Alibaba igazgatóságával, hogy kifejtse véleményét: 

a vállalat részvényei mélyen alulértékeltek

, mivel meggyőződése, hogy a következő öt évben a bevétel százalékos növekedése két számjegyű lehet és a szabad cash-flow is 20 százalékkal bővülhet.

Tény, hogy 

az Alibaba részvényei 67 százalékot emelkedtek

 a tavaly októberi több éves mélypontról és az amerikai tőzsdén jegyzett letéti jegyek (ADR) 117 dolláron zárták a múlt hetet. Persze a kurzus még nagyon messze jár a 2020-as 300 dolláros csúcsoktól, amikor a technológiai részvények szárnyaltak a karanténkorszakban.  

 

Az Alibaba-menedzsment megfontolhatta Cohen javaslatait, mert novemberben bejelentették, hogy a vállalat részvény-visszavásárlási programját 15 milliárd dollárral, 40 milliárdra bővítik, egyúttal 2025 márciusáig kitolják a határidejét. November közepéig már eleve visszavásároltak 18 milliárd dollárnyi saját részvényt. Ám 

ez korántsem hatotta meg Cohent

, aki 60 milliárd dolláros programot sürget. Példaként az Apple esetét említi, amely 2012 óta több száz milliárd dollárt vásárolt vissza a részvényeiből. Szerinte ez ütemtervet kínálhat az Alibaba számára. 

A részvény-visszavásárlások támogathatják a részvényeket, mert csökkentik a forgalmazott papírok kínálatát és növelik az egy részvényre jutó nyereséget. A befektetők 

gyakran ezt bikapiaci jelzésnek tekintik,

mivel azt sugallják, hogy a vezetők optimisták a vállalat kilátásait illetően és bíznak a pénzügyi helyzetében.

Cohen a Chewy 

online kisállat-kereskedéssel alapozta meg a vagyonát

. A GameStop-befektetésével híresült el, és újabban a Twitter-aktivitása azt mutatja, hogy érdeklődik a kínai gazdaság iránt.  

Az Alibaba a tavalyi harmadik negyedévben a vártnál jobb teljesítményt produkált. Az árbevétel 3 százalékkal, 207,18 milliárd jüanra (2,9 milliárd dollár) nőtt, miközben a vállalat egy részvényre jutó korrigált adózott profitja (EPS) a piaci várakozásokban foglalt 1,7 dollárt 12 centtel meghaladta.