Warren Buffett, a világ egyik leghíresebb befektetési guruja, az omahai mágus a magas inflációs környezet és a nehéz világpiaci helyzet ellenére is bizakodó Amerika gazdasági erejével kapcsolatban – derült ki évértékelő leveléből, amelyet részvényesei számára juttatott el. 

Berkshire Hathaway holds annual shareholders' meeting
Warren Buffett (L), CEO of Berkshire Hathaway, and vice chairman Charlie Munger attend the 2019 annual shareholders meeting in Omaha, Nebraska, May 3, 2019. (Photo by Johannes EISELE / AFP)
Warren Buffett és Charlie Munger – két régi harcostárs.
Fotó: Johannes Eisele / AFP

A Berkshire Hathaway vezérigazgatója szerint Amerika ellen eddig sem érte meg fogadni, és ez ezután sem lesz változik. A 106 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező üzletember hozzátette: az amerikai hátszél ugyan időről időre kiapad, de arra még soha nem volt példa, hogy ez a hajtóerő ne térjen vissza.

A vállalat tavaly 30,8 milliárd dolláros rekord üzemi eredményt ért el, Buffett szerint ez egy jó év volt.

A sikeres esztendőt a Berkshire egy 7,9 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programmal fűszerezte meg – ezt a vállalati praktikát Joe Biden amerikai elnök mostanában rendszeresen kritizálja. Buffett, aki nyíltan demokrata szavazó, ebben a kérdésben kiállt igazáért az elnökkel szemben: szerinte, aki a részvény-visszavásárlást károsnak ítéli meg az ország vagy a befektetők számára, az vagy közgazdaságtani analfabéta, vagy demagóg. 

A milliárdos hozzátette: az elmúlt évtized alatt több mint 32 milliárd dollárnyi adót fizettek be az államkasszába, így szerinte az üzleti döntéseik kritikája alaptalan.

A Berkshire Hathaway a tavalyi esztendőt 128,6 milliárd dolláros készpénzállománnyal fejezte be.

Befektetőtársával, Charlie Mungerrel kapcsolatban elmondta: soha nem fejeznek be egyetlen telefonbeszélgetést sem úgy, hogy ne tanulna valamit 99 éves üzlettársától, aki amellett, hogy folyamatosan tanítja őt, meg is nevetteti.

Munger nemrég kikelt a kriptodevizákkal kapcsolatos amerikai álláspont kapcsán: szerinte az alternatív pénzeszközök értéktelenek, aki pedig másképp gondolja, az egy idióta. Buffett jobbkeze korábban a kriptókat a nemi betegségekhez és a patkányméreghez hasonlította. Most azonban más hangnemet ütött meg a részvényeseknek kiküldött levélben, és az élethosszig tartó tanulás fontosságára hívta fel a figyelmet. 

Mikor a világ változik, nekünk is változnunk kell. Folyamatosan tanulnunk kell, ha jó befektetővé akarunk válni

– írta a levélben Charlie Munger. A milliárdos a türelem fontosságát is kiemelte: Buffettel ők nem a piacok hangulatát és szeszélyeit igyekeznek ugyanis megjósolni, hanem jónak tűnő hosszú távú befektetéseket keresnek, majd ezekhez makacsul ragaszkodnak, tűzön-vízen át. Erre legjobb példaként a Berkshire Coca-Cola-részvényeit lehet felhozni: ezeket a cég 35 éve tartja a portfóliójában, ezzel az üdítőipari óriás leghosszabb ideje jelen lévő nagybefektetője. 

A Berkshire Hathaway árfolyama (dollár)

Munger kiemelte: a tőkeáttétes kereskedés veszélyes – akármilyen szép számot szorzunk meg ugyanis nullával, az eredmény mindig nulla lesz. 

Az üzletember hozzátette: a halottaktól rengeteget lehet tanulni, ezért szerinte mindenképpen érdemes azok gondolatairól olvasni, akiket tisztelünk, de azok ötleteit is érdemes megismerni, akiket gyűlölünk.

A Berkshire Hathaway árfolyama az 1965-ös kezdetektől számítva 3 787 464 százalékos pluszban jár, míg az S&P 500 mutató ugyanezen idő alatt „csupán” 24 708 százalékos erősödést tudott elkönyvelni.