Elbocsát 1300 alkalmazottat a Zoom Video Communications, ami a munkavállalók 15 százaléka. Ezzel újabb, a világjárvány idején kiugróan sikeres IT-céget ért el az egész szektort sújtó elbocsátási hullám. Ráadásul, Eric Jüan vezérigazgató közölte, hogy lemond bónuszáról és a fizetését 98 százalékkal csökkentik, ezzel csatlakozik egy sor pénzügyi és technológiai vállalati vezetőhöz, akiknek a bére és a bónusza bánta a gazdasági visszaesést. Jüan 300 ezer dolláros fizetést kapott a január végén zárult pénzügyi évben és további 13 ezer dollárnyi bónuszt. 

6,April,2020.,Istanbul,/,Turkey.,Smartphone,Showing,Zoom,Cloud 6 April 2020. Istanbul / Turkey. Smartphone showing Zoom Cloud Meetings app,
Fotó: Shutterstock

A Zoom részvénye az elmúlt egy évben 40 százalékot zuhant, ám az elbocsátások és a bónusztörlés hírére közel 10 százalékot erősödött kedden. 

A pandémia nagy nyertesei közé tartozott a Zoom.

A Covid–19 világjárvány idején a vállalatok és a fogyasztók a cég videokonferencia-szoftverével tartották a kapcsolatot. A növekedés az utóbbi negyedévekben kifulladt, azzal párhuzamosan, ahogy az alkalmazottak visszatértek az irodákba.  
Két év alatt triplázódott a vállalat mérete. A cégnek tavaly már 6800 alkalmazottja volt, szemben a két évvel korábbi 2500 fővel.  

Nem szántunk elég időt arra, hogy felmérjük, fenntartható-e a növekedésünk – mondta Eric Jüan, aki felelősséget vállal a hibákért. 

Nem csak a vezérigazgató veszíti el a bónuszát, de a többi felsővezető is, emellett 20 százalékkal csökkentik az alapfizetésüket.

 

A zéró bónusz azért is érdekes, mert 

a tengerentúlon a bónusz megvonása diszkrét felhívás a felmondásra.

A vállalat a tervek szerint február 27-én számol be a pénzügyi negyedik negyedév eredményeiről.

A leépítési hullám a szektor olyan nagyvállalatait érinti, mint a Microsoft, az Amazon, a Meta (Facebook, Instagram), az Alphabet (Google), szoros kivételt képez az Apple, amely a járvány idején visszafogottan emelte a létszámot.