A minap még azon csámcsogtak a manhattani irodaházakban, hogy az Intel-vezér Pat Gelsinger minden negyedik dollárját elveszíti, mert a vállalati nadrágszíj meghúzása a felső vezetők fizetését sem kíméli, s a vezérigazgatótól 25 százalékot vonnak el. A The Wall Street Journal összeállítása azt mutatja, hogy az Intel esete korántsem egyedi. Bár a munkaerő-felvétel befagyasztása vagy a tömeges elbocsátás jobban szem előtt van, nagyobb médiafigyelmet kap, úgy tűnik, hogy az elmúlt hónapokban sorra nyúltak bele a vállalatok és a bankok a rekordméretűre dagadt vezérigazgatói kompenzációs csomagokba. 

Berlin,Germany,14.03.2020,Macro,Recording,Of,Motherboard,Equipped,With,Intel Berlin Germany 14.03.2020 Macro recording of motherboard equipped with Intel processor of laptop.
Fotó: Jochen Gittel

Tavaly a legnagyobb amerikai vállalatok vezérigazgatóinak átlagos fizetési csomagja 14,7 millió dollár volt.  

A pakkban van alapfizetés, készpénzbónusz, részvényjuttatás, egyéb juttatás és nyugdíjcsomag. 

Az Apple-vezér Tim Cook csomagját vágják meg a legjobban, idei célkompenzációja „mindössze” 49 millió dollár, 40 százalékkal marad el a tavalyitól. Bár ez még így is több mint háromszorosa a nagyvállalati átlagnak. Az Apple, más tecnológiai cégekkel ellentétben, eddig nem hajtott végre nagyobb elbocsátásokat, igaz, egyes területeken lassította a munkaerő-felvételt. 

Apple WASHINGTON D.C., UNITED STATES - JANUARY 19: The Apple Carnegie Library is seen in Washington D.C., United States on January 19, 2023. Celal Gunes / Anadolu Agency (Photo by Celal Gunes / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Celal Gunes

A Morgan Stanley bankházat vezető James Gorman fizetése már tavaly 10 százalékkal csökkent. A bank 31,5 millió dollárt fizetett Gormannek, szemben a tavalyelőtti 35 millió dollárral, amely a csúcskifizetés volt 2010 óta, amikor elfoglalta a vezérigazgatói székét. A Morgan Stanley profitja 27 százalékot zuhant tavaly. 
A Goldman Sachs vezérigazgatója,

David Solomon javadalmát közel 30 százalékkal vágták meg tavaly.

Így 25 millió dollárt keresett a tavalyelőtti 35 millióval szemben. A bankház nyeresége tavaly 48 százalékot zuhant.