A hétfői pánik mellett akad jó hír is a tengerentúli tőzsdéken a Pfizer jóvoltából. Az amerikai egészségipari nagyvállalat története egyik legnagyobb üzletét ütötte nyélbe hétfőn: a célzott antitestes rákterápiák fejlesztésére szakosodott Seagen felvásárlásával bővíti onkológiai terápiás portfólióját.

Pfizer In Early Stage Talks To Buy Seagen
Fotó: Bloomberg

A washingtoni központú biotech vállalat részvényeiért darabonként 229 dollárért fizet készpénzben az amerikai egészségipari óriás, ez 33 százalékos prémium a múlt pénteki záróárhoz képest.

A Seagen a célzottantitest-alapú onkológiai terápiák úttörőjének számít, amelyek úgy működnek, mint egy „irányított rakéta”, amely toxinokkal célzottan támadja a daganatokat, megkímélve az egészséges sejteket. Ezáltal a súlyos mellékhatások minimalizálhatók a kezelés során.

A Pfizer onkológiai terápiákból álló portfóliója 24 engedélyezett gyógyszert tartalmaz, míg a Seagen négy ilyen terápiás készítménnyel rendelkezik. Az Adcetris a nyirokcsomó-daganat, a Padcev a hólyagrák, a Tivdak a méhnyakrák, a Tukysa pedig a mellrák kezelésére szolgál.

A felvásárlás stratégiai fontosságú a Pfizer számára, amely részben ezzel ellensúlyozná azt a 2030-ig 17 milliárd dollárosra saccolt bevételkiesést, amelyet vezető gyógyszerei szabadalmi védettségének lejárása, valamint a Covid-vakcinák iránti visszaeső kereslet okoz majd a társaság számára.

A Seagen 2030-ban 10 milliárd dollárral járulhat hozzá a Pfizer forgalmához, a vállalat egyéb, közelmúltban végrehajtott akvizíciói pedig további 15 milliárdot tehetnek hozzá ehhez.

A Seagen árfolyama 2023-tól
 

A jelentős méretű tranzakcióra még a versenyhatóságnak is rá kell bólintania, az ügylet így legkorábban az év végén vagy 2024 elején zárulhat le. A Pfizer bízik a trösztellenes hivatal jóváhagyásában, az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy tavaly az egyik legnagyobb rivális Merck is előrehaladott tárgyalásokat folytatott a Seagennel a cég átvételére, a versenyjogi aggályok miatt azonban meghiúsult a tranzakció.

A Pfizer részvényei 2 százalékkal, a Seagen árfolyama pedig 17 százalékkal lőtt ki a bejelentésre, jócskán felülteljesítve ezzel a jókora mínuszban startoló, ám már enyhe pluszba átforduló vezető amerikai részvényindexeket.