Továbbra is szorgalmazza a Revolut Bank hazai leánybankjának létrehozását magyarországi székhellyel és kellő tőkeerővel a Magyar Nemzeti Bank, amely többek között azt is lehetővé tenné, hogy a magyar jegybank felügyelete alá tartozó intézményként végezze tevékenységét – derül ki az MNB hétfői közleményéből.

In this photo illustration a Revolut logo seen displayed on
Fotó: SOPA Images

A tájékoztatás szerint a Revolut továbbra sem nyújtott be erre vonatkozó engedélyezési kérelmet, változatlanul határon átnyúló szolgáltatóként működik. Ez azt jelenti, hogy a magyar ügyfelek továbbra sem számíthatnak a hazai betétbiztosításra és elszámolási jogvitájukat sem rendezhetik Magyarországon.

Az elmúlt napokban több brit és magyar sajtóhír is megjelent, amely szerint a Revolut Ltd. könyvvizsgálója arról beszélt, hogy a brit társaság 2021. évi kimutatásában lényegi tévedések szerepelhetnek. Az auditor a tárgyévi bevételek háromnegyede (477 millió fontnyi, többek között kriptókhoz kapcsolódó tétel) kapcsán nem tudott elvárt szintű bizonyosságot szerezni.

A jegybank felhívja a figyelmet arra, hogy 

 

a társaság könyveiben szereplő adatok könyvvizsgálói jóváhagyásának hiánya jelentős kockázati elemnek minősül bármilyen gazdasági társaság esetén, de különösen egy multinacionális pénzügyi intézménynél.

 

A hazai felhasználókat a litván Revolut UAB, a Revolut Ltd. leányvállalata szolgálja ki, mégpedig határon átnyúló intézményként, vagyis hazai banki engedély nélkül. A jegybank emlékeztetett, hogy korábban többször felhívta a figyelmet arra, hogy a magyarországi ügyfelek érdekeit az szolgálná, ha a Revolut Bank leánybankként működne, és a tevékenységét magyarországi székhellyel, a vállalt kockázatoknak megfelelő tőkeerővel, az MNB felügyelete alatt végezné.

A pénzintézet uniós székhely szerinti hatósága, a litván felügyelet szerint a Revolut Bank fióktelepet – tehát nem leánybankot – kíván hazánkban létesíteni. Ez egyelőre nem kezdte meg a tevékenységét Magyarországon.

Az uniós szabályok szerint a Revolut prudenciális és fogyasztóvédelmi felügyeletét a litván hatóság látja el, az MNB-t csak korlátozott jogosítványok illetik meg, így az ügyfelek érdekében is csak a litván felügyeletnél kezdeményezhet lépést. A betétesek védelmét szintén a litván (és nem a magyar) betétbiztosítási rendszer garantálja. Elszámolási vagy betétbiztosítási probléma esetén az érintett hazai fogyasztók ugyancsak Litvániában kereshetnek jogorvoslatot.

A jegybank közleménye jelzi, hogy 

 

támogatják az egyszerűbb, olcsóbb pénzügyi szolgáltatásokat lehetővé tévő fintechinnovációkat, de csak akkor, ha ezek szavatolják a pénzügyi stabilitást és az ügyfelek biztonságát.

 

A hazai bankpiac szereplői a közelmúlt válságai idején is folyamatosan, biztonságosan szolgálták és szolgálják ki lakossági, valamint vállalati ügyfeleik igényeit – hangsúlyozza az MNB, hozzátéve, hogy a bankszektor stabilitását jelző mutatók közül a konszolidált tőkemegfelelési mintegy másfélszerese a 15 évvel ezelőttinek. A jegybank felügyelete alá tartozó intézményeknek az előírt tőkekövetelmény-szint felett további mintegy 1500 milliárd forintot meghaladó szabad tőkéjük van.