Nem veszélyezteti a német bankrendszert az amerikai Silicon Valley Bank (SVB) csődje – közölte a német bankszövetség (Bundesverband deutscher Banken – BdB) hétfőn.

Silicon Valley Bank Shut Down By Regulators
Fotó: Justin Sullivan / Getty Images

A németországi bankrendszer erős, stabil és ellenállóképes pénzintézetekből áll, amelyek a 2008-ban elmélyült világméretű pénzügyi válság óta számottevően növelték tőkéjüket

– írták állásfoglalásukban. Ezt jelzi, hogy a rendszer egészének helyzetét mutató átlagos elsődleges alapvető tőkemutató (Core Tier 1 ratio) a válság óta 9,3 százalékról 15,8 százalékra emelkedett.

Kifejtették, hogy a feltörekvő informatikai vállalkozások finanszírozására szakosodott SVB Németországban csupán egy fióktelepet tartott fenn, amely nem rendelkezett teljes körű banki működési engedéllyel, az összeomlása így rendkívül korlátozott hatást gyakorol a német pénzügyi rendszerre. 

A szövetségi pénzügyi felügyelet (BaFin) hétfőn elrendelte a fióktelep – SVB Germany Branch – működésének felfüggesztését.

Az ügy nem jelent veszélyt a pénzügyi stabilitásra Németországban – hangsúlyozták közleményükben.

A BaFin adatai szerint az SVB 2018-ban alapított németországi érdekeltsége kizárólag hitelezéssel foglalkozott, betéteket nem gyűjtött németországi ügyfelektől, nehézségei így a betétbiztosítási rendszert sem terhelik. A frankfurti székhelyű pénzintézet mérlegfőösszege a 2022-es éves beszámoló szerint 789,2 millió eurót tett ki.

A spanyol, a svéd és a hazai bankpiacot sem érintette az SVB-csőd

Nincs tudomás arról, hogy a spanyol bankokra hatással lenne a Silicon Valley Bank összeomlása, és a spanyol hitelezőknek szilárd a mérlegük és jól felügyelik őket – jelentette be Nadia Calvino spanyol gazdasági miniszter hétfőn. A svéd pénzügyi ágazatot felügyelő Finansinspektionen is megerősítette, hogy az SVB csődje nem befolyásolja Svédország pénzügyi stabilitását.

A Magyar Nemzeti Bank a Világgazdaságnak küldött válaszában leszögezte, a két amerikai hitelintézet (Silicon Valley Bank, Signature Bank) tevékenységi engedélye visszavonásának nincs közvetlen hatása a magyarországi bankpiacra. Az MNB hangsúlyozta, a magyar bankszektor stabilitását jelző mutatók közül a konszolidált tőkemegfelelési mutató mintegy másfélszerese a 15 évvel ezelőttinek, és a jegybank felügyelete alá tartozó intézmények az előírt tőkekövetelmény-szint felett még további mintegy 1500 milliárd forintot meghaladó szabad tőkével rendelkeznek.


 

Az SVB-csőd csak a jéghegy csúcsa

Hatszázmilliárd dolláros kérdés, hogy mi lesz az amerikai bankokban hegyekben álló leértékelődött kötvényekkel.