Pénz- és tőkepiac

Csaknem egyéves mélyponton a rubel

Az orosz deviza értékét az alacsony olajárak és az európai piac elvesztése hajtja lefelé.

Noha az Ukrajna elleni invázió kezdetén a nyugati devizákban tartott jegybanki tartalékok befagyasztását követő árfolyamgyengülésen gyorsan túljutott a rubel, az elmúlt hónapokat az orosz fizetőeszköz gyengülése jellemezte, így pénteken a dollárral, az euróval és a jüannal szemben is 11 hónapos mélypontot ért el az árfolyam.

rubel esés
Fotó: Shuterstock

A pénteki kereskedés során egy dollárért volt, hogy 77,95 rubelt is kellett adni, ami a legtöbb tavaly április 20. óta, míg az euró árfolyama a 85-öt is megközelítette, a jüané pedig a 11,3-as szintet lépte át az orosz devizával szemben a nap folyamán.

A rubel hónapok óta tartó mélyrepülésének hátterében az orosz olajjal szemben bevezetett európai embargó és ársapka, valamint az egyébként is alacsony olajárak állhatnak, 

noha az olajpiaci árakat meghatározó globális viszonyítási alapként használt Brent hordónként 78-79 dollárért cserélt gazdát pénteken, felfelé mozdulva a márciusközepi mélypontról – írja a Reuters.

A rubel gyengülése – bár inflációs hatással is járhat – nem feltétlenül okoz problémát az orosz gazdaságnak, hiszen a tavalyi energiaár-robbanás idején a kormányzat a rubel túlzott erősödése miatti aggodalmának adott hangot. Maxim Resetnyikov gazdasági miniszter például arról beszélt, miután egy dollárért 50 rubelt kellett adni, hogy számos iparág veszteségessé vált azon az árfolyamon. A háborút megelőző 2021-es évben a dollár 70 és 80 rubel közötti árfolyamon mozgott.

 

dollár rubel jüan euró
Kapcsolódó cikkek