Felfüggeszti kelet-európai akkumulátorgyár-építési projektjét a Volkswagen, helyette inkább Amerikába viheti az új üzemet, mivel az Egyesült Államokban 10,54 milliárd dolláros támogatásra számíthat – értesült szerdán a Financial Times.

01 March 2023, Saxony, Dresden: A VW ID.3 drives through a light tunnel in the Transparent Factory during a photo session to mark the digital world premiere of the revamped electric model. The ID.3 is getting an early facelift. Although only on the market for about 30 months, VW has now announced a major model update for the electric Golf alternative.  The ID.3 is Volkswagen's first pure high-volume electric car. (Photo with zoom effect) Photo: Robert Michael/dpa (Photo by /picture alliance via Getty Images)
Fotó: Robert Michael / Getty Images

A vállalat egyelőre várja a 369 milliárd dolláros amerikai inflációcsökkentő törvényre (IRA) adott európai választ, mielőtt végleg felhagyna a térségbeli tervekkel – tette hozzá a brit lap.

Thomas Schmall, a Volkswagen igazgatótanácsának tagja a múlt héten a LinkedInen azt írta, 

Európa azt kockáztatja, hogy az IRA által kínált vonzó feltételek miatt elveszíti a következő hónapokban és években eldőlő milliárdos beruházásokért folytatott versenyt.

Herbert Diess, a Volkswagen korábbi vezérigazgatója 2021 márciusában jelentette be, hogy a VW hat gigagyárat építene Európában, amelyek közül az egyiket – a működés 2027-es megindításával – a kelet-közép-európai régióba terveznek, és amelyért hazánk mellett Lengyelország, Szlovákia és Csehország is versenyben van. 

A vállalat tavaly októberben még azt közölte, hogy 2023 első fél évére tervezi a döntést az üzem helyszínéről.

Eszeveszett száguldásba kezdett pénteken a Volkswagen

Nagyot javultak a wolfsburgi gyártó idei kilátásai.