A Henkel a negyedik negyedévben három üzletágából kettőben növelte forgalmát, de jól megfogta a működési, valamint a beruházási költségeit is. Mindennek következtében a rendkívül nehéznek bizonyult 2022-es év után változatlanul részvényenként 1,85 eurón tudja tartani az osztalékát.

The Henkel logo sits on boxes of Hot Melt adhesive ahead of shipping from the Henkel AG headquarters in Dusseldorf, Germany, on Friday, Sept. 12, 2014. Henkel, the German maker of Loctite glue and Persil laundry detergent, said earnings growth will slow in the second half as Russia's dispute with Ukraine and military battles in the Middle East harm business.
Fotó: Jasper Juinen / Bloomberg via Getty Images

A düsseldorfi székhelyű vegyipari és fogyasztási cikkeket gyártó vállalat – tekintettel növekvő költségeire, a vásárlóerő csökkenésére és a járvány miatt bevezetett ösztönzőprogramok kivezetésére – 2023-ra eléggé mérsékelt értékesítési és nyereségcélokat tűzött ki. 

A szerves bevételbővülés – amely nem tartalmazza az árfolyam- és szervezeti változások hatását – várhatóan 1-3 százalékra lassul az előző évhez képest, és a magas költségek miatt ebben az évben is 10–12 százalék közé várja korrigált árbevétel-arányos megtérülését – közölte a vállalat kedden Düsseldorfban.

A bizonytalan helyzet nyomán a menedzsment meglehetősen szélesre tárta a profitvárakozását is, mínusz és plusz tíz százalék között változhat az egy részvényre jutó korrigált eredmény a tavalyihoz mérten.

Visszatérve az előző évhez, a Henkel forgalma 11 százalékkal, 22,4 milliárd euróra nőtt, ebből 8,8 százalék volt az organikus bővülés, túlszárnyalva a cég előzetes 7-8 százalékos célkitűzését.

A tisztított üzemi eredmény (EBIT) 14 százalékkal, 2,3 milliárd euróra csökkent, az üzemieredmény-ráta pedig 13,4 százalékról 10,4-re romlott, utóbbival hozva a menedzsment által megelőlegezett 10-11 százalékos szintet.

Az egy részvényre jutó korrigált eredmény 4,56 euróról 3,9-re csökkent, az árfolyamhatásokkal kiigazítva a visszaesés 17,8 százalékos volt, ami a 15–25 százalékosra prognosztizált zsugorodás alsó felébe esett.

 

A Henkel árfolyama 6 hó
 

A Henkel részvényei kedd délelőtt 1,2 százalékkal, 68,3 euróra gyengültek.

A Refinitiv elemzői konszenzusa 66,5 eurós célárral tartásra ajánlja a papírt.

Rükvercbe kapcsol idén a német vegyipar

A Covestro még a borúlátó elemzőket is sokkolta a várakozásával.