Legfeljebb kisebb meglepetést okozhatott a piacon az S&P azon meglátása, mely szerint idén nem csökkent kamatokat a Magyar Nemzeti Bank, ám a jövőkép korántsem olyan borús, mint ahogy azt a sajtóban megjelent cikkek tálalták – reagált a hitelminősítő elemzésére a VG legfrissebb podcastjában Buró Szilárd, az Equilor Befektetési Zrt. pénzügyi innovációs vezetője, aki szerint a GDP-előrejelzés például jóval optimistább, mint az elemzői várakozások többsége. 

A magyar monetáris politika ívét – az alakulása mellett – a Fed döntései is befolyásolhatják, a szakértő azonban osztja a piacok meggyőződését, amely szerint alacsonyabb amerikai alapkamatot várnak az év végére, ami az MNB számára is teret enged a lazításra. 

Buró Szilárd szerint a forint árfolyamában sem okozna törést a monetáris szigor enyhítése, bár a forró pénz jelenleg is nagy mozgásokat végez negatív hírek esetén, de ha érdemben nem romlik a gazdasági-politikai környezet, a hazai deviza is megtartja vonzerejét.

A devizapiacon az euró lehet idén a nagy visszatérő, hiszen a dollár piacán a nagyobb kamatemelések már megtörténtek, miközben az Európai Központi Bank még lépéskényszerben van. A forint árfolyamában megmaradhat a volatilitás, rövid távon akár 370 alatti euróárfolyam sem kizárt, de negatív hírek, események hatására jókora lehet a kilengés a gyengébb oldal irányába – véli a szakértő.

Keresse a VG Podcastet a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast