A magyarországi privátbanki piacon kezelt 400 milliárd forinttal, 7397 milliárd forintra nőtt tavaly – közölte hétfőn a Blochamps Capital Kft., amelynek adatai szerint a privátbankok ügyfeleinek száma meghaladta a 48 ezret, szemben a 2021-es csaknem 43 ezerrel.

Rich,Businessman,Lighting,Cigar,With,$100,Dollar,Bill
Fotó: Shutterstock

A cég MTI által közölt előrejelzése szerint év végére a privátbankokban kezelt vagyon – a piacok stabilizálódásával – újabb ezermilliárd forinttal bővülhet.

A közleményben a privátbanki szolgáltató felhívta a figyelmet, hogy hazánkban 400 ezer háztartás birtokolja a teljes magánvagyon 48,5 százalékát.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint ugyanakkor a magyarországi háztartások több mint 80 százaléka akkora tartalékkal sem rendelkezik, amely három hónapnál hosszabb időre megélhetést biztosítana – tette hozzá.

A Blochamps arra számít, hogy 2024 végére eléri az ötezret azon magyarok száma, akik legalább egymilliárd forint felett rendelkeznek, 

a 400 millió forintot birtoklók száma 25 ezer fölé, a magyar dollármilliárdosok száma pedig minimum hétre nő.

Globális szinten az iparágban kezelt vagyon a cég szerint az utóbbi tíz évben szinte mindig növekedett, 2022-ben több mint 123 ezermilliárd dollárt ért el, ami minden idők legmagasabb értéke.

Az 50 millió dollár feletti vagyonnal rendelkezők száma 12 év alatt megduplázódott, 2022-re 218 ezerre nőtt. Ugyanebben az időszakban az ebbe a körbe tartozók vagyona is megkétszereződött

 – mutatott rá a vállalat.

Mind Magyarországon, mind világszerte a vagyon jelentős része a következő öt-tíz évben száll a jogutódokra. Míg idehaza több 10 ezermilliárd forintnyi vagyoni érték kerülhet az örökösökhöz, nemzetközi szinten ez meghaladja a 15 ezermilliárd dollárt – olvasható még a pénzügyi tanácsadó és privátbanki szolgáltató közleményében.

SPB: vonzó szinteken a régiós állampapírok és egyes vállalati kötvények

A bankok, az autóipari cégek és a nyersanyagszektor kötvényeire érdemes figyelni – vélik az SPB Befektetési Zrt. szakértői, emellett az OTP- és a Richter-részvényeket favorizálják.