Az európai bankok valószínűleg nem lesznek kénytelenek veszteséggel felszámolni kötvényállományukat, mint amerikai társaik, például a Silicon Valley Bank – közölte hétfőn a Moody’s Investors Service.

New,York,,Ny/usa-may,3,,2019:,Red,Light,Is,Reflected,In
New York, NY/USA-May 3, 2019: Red light is reflected in the stainless steel facade of 7 World Trade Center and the Moody's Investor Services sign.
Fotó: Daniel J. Macy

Bár az emelkedő kamatlábak sokat rontottak a bankok mérlegében lévő kötvényportfólió aktuális piaci értékét, ha nem adják el lejárat előtt, akkor a névértéket (plusz kamatokat) realizálhatják a futamidő végén.

Megbízható likviditási és finanszírozási profiljuk, készpénzállományuk és stabil betétállományuk alapján úgy véljük, hogy a nagy európai bankok általában jó helyzetben vannak ahhoz, hogy elkerüljék a kötvényeik veszteséges értékesítésének szükségességét 

– áll a Moody’s kommentárjában.

A Moody’s megjegyezte, hogy az európai bankok államkötvény-állományának egyharmada a következő két évben lejár, ami folyamatos készpénzbeáramlást biztosít, és csökkenti az eszközök értékesítésének szükségességét.

A további kilátásokról hétfő délután írt a KBC Equitas. Grébel Szabolcs elemző úgy magyarázta a probléma gyökerét, hogy az SVB a befektetéseinek legnagyobb részét hosszú lejáratú kötvényekben helyezte el, amelyeket lejáratig tervezett tartani, ami így azt jelentette volna, hogy az árfolyamkockázat kevésbé lényeges ennél a portfóliónál. Természetesen ez addig lehet így, amíg nem kerül sor kényszerlikvidálásra valamilyen okból. 

A fő probléma pedig a hozamkörnyezet emelkedése volt, ami a kötvényárfolyamok csökkenésével jár, márpedig ha piaci áron kell értékesíteni a kötvényeket, azok jóval kevesebbet érhetnek.

 

Megszólalt az MNB a forint és a zuhanását okozó amerikai bankpánikról

A jegybank Világgazdaságnak küldött válaszában leszögezte, a két amerikai hitelintézet (Silicon Valley Bank, Signature Bank) tevékenységi engedélye visszavonásának nincs közvetlen hatása a magyarországi bankpiacra.