Ritkán fordult elő a történelem során, hogy ekkora különbség legyen a kamatpálya alakulásával kapcsolatos rövid távú várakozásokban, mint amilyen jelenleg a Fed és a piacok között van, hiszen míg az előbbi 5,1 százalékos alaprátát jósol 2023 végére, addig a befektetők alig 4 százalékkal számolnak. 

Cinkotai Norbert, a KBC Equitas vezető elemzője
VG-Podcast, Arbitrázs
 

Mindez igen volatilis időszakot vetít előre a pénz- és tőkepiacokon, ha ugyanis a Fed – engedve a piaci várakozásoknak – valóban elkezd lazítani a monetáris politikáján, szárnyakat ad majd a részvénypiacoknak, ám mindez fordítva is elképzelhető: a jelenleginél netalán még magasabb kamatszint már tetemes árfolyamveszteségeket eredményezne – mondta a Világgazdaság Arbitrázs című podcatsorozatának legújabb epizódjában Cinkotai Norbert, a KBC Equitas vezető elemzője. 

Az OTP piacán jól látszik, hogy bár a hazai bankrendszert nem érintette az amerikai bankcsőd hatása, mégis azonnali eladási nyomás alá került a papír, ám ez a szakértő szerint tipikusan az az eset, amikor a fürdővízzel kiöntik a gyermeket is. Cinkotai úgy véli, hogy a hazai nagybank a jelenlegi árfolyamon szinte minden mutató alapján alulértékelt, ezt tükrözi az is, hogy a tízezer forintos árfolyamszint alatt rendre megjelennek a vevők. 

Ráadásul a bankszektor kilátásai már középtávon sem rosszak, ahogy enyhül majd a gazdasági, monetáris vagy fiskális nyomás, érdemi eredményjavulásra lehet számítani

– tette hozzá. 

A hazai blue chipek közül a Magyar Telekom részvényeiben látja a legnagyobb növekedési potenciált a szakértő, a megemelt a részvény-visszavásárlások mellett ugyanis azzal számol, hogy a következő időszakban jócskán megugrik a cég eredménye, elsősorban az inflációs díjkorrekciók miatt. A Telekom piacán a befektetők a szűkmarkú osztalékpolitika miatt jelentős diszkonttal árazták a részvényt az elmúlt évek során, ám az osztalékpolitikában megérkezett a fordulat, emelték az osztalékot, miközben a részvény-visszavásárlási program is zajlik. 

Mindezek együttes hatása érdemi árfolyam-emelkedést hozhat már középtávon is, a lassú, de fokozatos befektetői percepcióváltás hatására közelíteni fog a piaci értékelés a valós, fundamentális értékekhez – véli a szakértő. 

Egy képzeletbeli portfólióban Cinkotai az arany súlyát megnövelné, a részvényekre, ezen belül a technológiai papírokra is több forrást allokálna, ahogy szerinte már a kötvénypiacon is érdemes szemezgetni. 

Keresse a VG Podcastet a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast