Miközben az európai részvénypiacokon és a magyar tőzsdén ritkán látott eladási hullám söpört végig a hét elején a kibontakozó bankválság következtében, a válság epicentrumában, az Egyesült Államokban raliznak a részvények és a kockázatos eszközök.

A tengerentúli óraátállítás miatt egy órával hamarabb induló kereskedést ugyan odaát is méretes mínuszban indították a vezető részvényindexek, ezt azonban hamar ledolgozta a három meghatározó részvénykosár.

A Dow Jones és az S&P 500 egyaránt 0,8 százalékos plusznál járt délután négy óra után, a főként technológiai részvényeket tartalmazó Nasdaq Composite pedig közel másfél százalékot emelkedett.

Nemcsak az amerikai részvényeknek, hanem más kockázatos eszközöknek is áll a zászló, a kriptodevizák pedig óriási ralit indítottak. A árfolyama 13,5 százalékkal, 24 ezer dollár fölé ugrott, az ethereum pedig 8,5 százalékos ralinál jár, az utóbbi már az 1700 dolláros szintet készül áttörni.

A Nasdaq Composite index alakulása 2023. március 13.
 

Első olvasatra ellentmondásosnak tűnhet, hogy a bankpánik közepette a kockázatot keresik a befektetők. Ők valószínűleg arra spekulálnak, hogy a szabályozó hatóságok beavatkozását igénylő SVB-csőd, valamint a Signature Bank tevékenységének felfüggesztése után, a további károk korlátozása érdekében a Fed kevésbé lesz szigorú a kamatemelésekkel, sőt a tovagyűrűző hatások elkerülése érdekében növelheti a likviditást a piacon.

Ezek a lépések pedig egyértelműen kedvezők volnának a részvénypiacok és a kriptoeszközök számára egyaránt.

A lassabb kamatemelési ütem és az alacsonyabban tetőző kamatláb, valamint a pénzkivétel teljesítésével küszködő bankok számára valószínűsíthető likviditásinjekció nagyobb piaci likviditást feltételez, még ha ezt részben ellensúlyozhatja is a nagyobb volatilitás

– mondta Noelle Acheson közgazdász, a Crypto is Macro Now című hírlevél szerkesztője a CNBC-nek.

A szakértő a kriptodevizák raliját azzal magyarázza, hogy a bitcoin az egyik legérzékenyebb eszköz a piaci likviditásra, kockázati profilját ugyanis nem terhelik eredményességi vagy hitelminősítési aggályok – szemben a részvényekkel és a kötvényekkel.