A Delta Technologies nettó árbevétele keresztféléves üzleti éve első felében, azaz a 2022. december végén lezárt hat hónapban a háborús gazdasági környezet, a drasztikus áremelések és az állami büdzsé visszafogása dacára a megelőző év – koronavírus jegyében eltelt – azonos időszakához mérten 72 százalékkal, közel 11 milliárd forintra nőtt. 

business report on digital tablet 
IT, company, tech, cég, diagram, jelentés, fejlesztés
Fotó: Getty Images

A bevételekhez képest a nagyjából 19 millió forintos nettó nyereség meglehetősen szerényre sikerült, ám a bázisidőszak 300 milliós veszteségéhez viszonyítva javulást mutat, ugyanakkor időarányosan is messze elmarad a teljes 2021–2022-es üzleti év 1 milliárd forintos adózott profitjától.

A tárgyidőszak során a menedzsment szerint a hitelállomány finanszírozásában már érezhető volt a kamatkörnyezet szigorodása, a működési költségeket pedig növelték az energia- és üzemanyagköltségek, holott a cég profilja az elvileg kevésbé érintett informatikai szolgáltatás és tanácsadás.

Hogy a 2022–23-as üzleti évben meg tudnánk-e ismételni a rekorddöntést, arra a jelenlegi piaci környezet ismeretében nem fogadnék

– ismerte el Csontos Zoltán, a Delta Technologies igazgatóságának elnöke.

Ugyanakkor a hosszabb távra, 2025-ig megfogalmazott növekedési ütemtervet fenntartjuk, a módosítását nem látjuk indokoltnak. Így az ágazati kilátások ismeretében a 2027. évre várt 50-55 milliárd forintos árbevételre és 11 százalékos EBITDA-marzsra vonatkozó célkitűzésünk változatlan maradt

– tette hozzá. 

A csoport növekedési céljának megvalósítása érdekében – amellett, hogy prominens nemzetközi partnerek hazai beszállítójaként vállal szerepet – további magyar technológiai fejlesztő vállalkozások akvizícióját tervezi. 

Jelenleg fél száz potenciális felvásárlási célpontot figyelnek folyamatosan. 

A Delta Technologies kizárólagos leányvállalata, a Delta Systems Kft. a 2022 októberében közzétett vezetői előrejelzés szerint eredményesen vett részt több IT-tartalmú közbeszerzési eljárásban

amelyek összesített keretösszege mintegy 1800 milliárd forintra rúgott, és a cégcsoport közleménye szerint jelenleg is hasonló szinten áll. 

Azt azonban tudni kell, hogy a közbeszerzési megállapodások sok esetben nem kínálnak automatikus megrendeléseket, például a Digitális Kormányzati Ügynökség által kiszolgált intézmények felmerülő igényeik alapján újraversenyeztetik a konkrét beszerzéseket a keretmegállapodást kötött szállítók körében. 

A társaság vezetői a fentieken kívül folyamatosan szemmel tartják az EU Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz programjának (RRF) digitális alfejezetében várható kiírásokat is, hiszen – úgy vélik – az előreláthatóan 680 milliárd forint értékű programokra a Delta kompetenciái és referenciái is rendben vannak. 

A Delta Systems az első fél évben nyerte el a NATO-beszállítói képességet, így 

belépett abba a 250 hazai vállalatból álló klubba, amelynek a tagjai részt vehetnek a Biztonsági Beruházási Programok keretében meghirdetett beszerzési eljárásokon.

Visszatérve az akvizíciókhoz, a Delta Systems jelenleg is tárgyalásokat folytat a New Line Kft. nyereséges supportüzletágának megvételéről, továbbá a csoporthoz tartozó Delta Informatika Zrt. teljes részvényállományának megvásárlásáról, ezt követően pedig a leány beolvasztásáról.

Március végére amúgy a Delta Systems többi leánycégének a beolvadása már befejeződött. Az egyszerűsödő cégstruktúrával a csoport transzparensebbé válik, a szinergiák kihasználása és a költséghatékonyság javulása mellett pedig felgyorsul a pénzügyi jelentések készítésének folyamata is, 

lehetőséget nyitva a negyedéves gyorsjelentések publikálására. 

A cégvezetés mindezzel arra törekszik, hogy a csoport üzleti folyamatairól rendszeresen készüljön elemzés, 

elősegítve a Delta-részvények Prémium kategóriába való átsorolását, és az alapkezelőkkel, intézményi befektetőkkel folytatott rendszeres kommunikációt.

 

Másfél milliárd forintból fejleszt a Balatonnál a Delta

A Balaton körül telepít jegykiadó automatákat és utastájékoztató monitorokat a Delta Technologies leányvállalata vezette konzorcium.