Csökkenő profitról adtak számot tavaly az amerikai bankszektor szereplői, de még így is történetük második legjobb évét tudhatják maguk mögött: a pénzintézeteknek az egy évvel korábbi eredményeikhez képest 6 százalékos nyereségcsökkenést kellett elkönyvelniük, így 2022-es összesített profitjuk 263 milliárd dolláron állapodott meg.

USA flag and American dollars. American flag blowing in the  wind and 100 dollars banknotes in the background
USA flag and American dollars. American flag blowing in the  wind and 100 dollars banknotes in the background.
A magas kamatkörnyezet jót tett a kamatbevételeknek.
Fotó: Getty Images

A Federal Reserve lendületes kamatemelési kampánya , amelyet tavaly az elleni harc nevében levezényelt, jót tett a banki kamatbevételek alakulásának, 20 százalékkal megnövelve azokat az egy évvel korábbihoz képest. 

Az amerikai bankok az elmúlt húsz évben csupán 2009-ben nem termeltek nyereséget, ám a pénzügyi világválság árnyékában is mindössze tízmilliárd dollár körüli veszteséget hoztak össze.

Az azt követő tíz év a szinte töretlen nyereségnövekedésről szólt, a 2020-as Covid-válság okozta visszaesés törte meg először igazán a trendet, azt viszont robbanásszerű növekedés követte a bankok történetének legjobb évében, 2021-ben.

Amerikai bankok nyereségének alakulása javított
Történelmi léptékben is kiugró értékeket láthatunk az utóbbi két évben

A kamatbevételek növekedésével szemben a lakossági és intézményi díjbevételek 3 százalékkal csökkentek. Ennek hátterében egy legalább 75 éves folyamat megszakadása állhat: a bankban tárolt pénz mennyisége ugyanis 1948 óta minden egyes évben növekedést mutatott, egészen tavalyig.

2022-ben a bankszámlákon elhelyezett összeg 2,5 százalékkal, 19,2 ezermilliárd dollárra csökkent.

A tőkekiáramlás három egymást követő negyedéven keresztül folyt, a legnagyobb méretekben a negyedmillió dollárnál „vastagabb” számlákról vándorolt el a pénz.

A tavalyi hitel- és lízingállomány 12,2 ezermilliárd dollárra rúgott, ami éves szinten 9 százalékos növekedést jelent. A késedelmes törlesztések közül a jelzáloghitelek és az autóhitelek lógtak ki: a 30–89 nap közötti késedelembe esett ügyfelek aránya 0,56 százalékra emelkedett, ami éves szinten ugyan minimális, és erősen elmarad a járványidőszakot megelőző 0,66 százalékos átlagtól.

A nem teljesítő hitelek ellensúlyozására tetemes összegű céltartalékot képeztek a bankok: 51,6 milliárd dollárt tettek félre, gondolva az esetlegesen bekövetkező recesszió okozta nemfizetési hullám következményeire.