A Silicon Valley Bank (SVB) és néhány más amerikai bank összeomlása valószínűleg nem befolyásolja Svédország pénzügyi stabilitását – közölte hétfőn az ottani pénzügyi felügyelet.

Silicon Valley Bank Headquarters As Shares Sink
Fotó: David Paul Morris / Bloomberg via Getty Images

A felügyelet szoros kapcsolatban áll a svéd biztosítókkal, bankokkal és nyugdíjpénztárakkal, hogy felmérhesse a bajba jutott amerikai bankokkal szembeni kitettségüket.

„Megítélésünk szerint egyiküknek sincs saját, közvetlen kitettsége a bajba jutott amerikai bankokkal szemben” – közölte a hatóság.

Míg az amerikai bankpiacot bizonyos fokú zavarok sújtották, a svéd hitelintézeteket szigorúbban szabályozzák, hogy biztosítsák a likviditási pufferek meglétét és a mérlegek védelmét – tette hozzá.

Az egyik svéd nyugdíjalap azonban úgy tűnik, hogy az elmúlt napokban a két amerikai bank összeomlásán pénzt veszített.

Az Alecta nyugdíjascsoportnak mintegy 12 milliárd svéd korona (1,12 milliárd dollár) értékű befektetése van a Silicon Valley Bankban és a Signature Bankban - jelentette a TT hírügynökség.

„Valószínű, hogy ezeket a befektetéseket le kell írni” – idézték Jacob Lapidust, az Alecta szóvivőjét. A társaság nem reagált a Reuters megkeresésére.

A nyugdíjalap mintegy 1,2 ezer milliárd korona vagyont kezel. Az Alecta pénteki közleményében azt írta, hogy mintegy 9 milliárd koronát fektetett be az SVB-be. Azt nyilatkozták, hogy az egyéni megtakarítók jövőbeli nyugdíjára gyakorolt hatás nagyon csekély lesz, és hogy a saját pénzügyi helyzetük nagyon erős.

Norvégia is nyugtat

Egyelőre nincs jele annak, hogy a norvég pénzügyi piac szereplői jelentős mértékben kitettek volna a válság sújtotta amerikai bankoknak – közölte hétfői közleményében az ottani bankfelügyeleti hatóság, az FSA.