Hiába kérték, nem lép közbe az amerikai kormány a Silicon Valley Bank megmentésére, nem fog pénzügyi mentőcsomagot nyújtani. Ezt Janet Yellen, az Egyesült Államok pénzügyminisztere jelentette ki határozottan vasárnap. 

Fotó: AFP

Mint arról a Világgazdaság is beszámolt: a Szilícium-völgy és a pénzügyi szektor vezetői nyilvánosan felszólították a Biden-kormányt, hogy bízzon meg egy másik pénzintézetet a pénteken csődbe be SVB eszközeinek és kötelezettségeinek az átvételével. 

Sokan ugyanis attól tartanak, hogy az SVB-csőd hasonló hullámokat ver majd, mint 2008-ban, amikor világméretű válságot robbantott ki a Lehman Brothers csődje. Yellen szerint azonban erről nincs szó. 

Az amerikai bankrendszer biztonságos és megfelelően tőkésített. Az amerikai emberek nyugodtan megbízhatnak a bankokban, biztonságban van ott a pénzük

– mondta a pénzügyminiszter a CBS műsorában. Hozzátette: az, hogy egy bank bajba került, még nem jelenti azt, hogy „megfertőzi” a többieket is. 

Ennek ellenére leszögezte, hogy a kormány figyelemmel kíséri az eseményeket, és különösen annak menetét, hogy az ügyfelek megfelelően legyenek kártalanítva betéteikért a törvényben meghatározott 250 ezer dolláros határig – írja a The Guardian

Sok cég ugyanakkor ennél jóval több pénzt tartott az SVB-ben, akik most ezt mind elveszíthetik. Csak csütörtökön 42 milliárd dollárt vettek ki számláikról az ügyfelek.