A Deutsche Bank egy voltbefektetési bankárával, Rashawn Russellel szemben kedden hozta nyilvánosságra a vádakat a New York-i ügyészség. Az iratok szerint a 27 éves bankár barátait és kollégáit vette rá arra, hogy fektessenek be rajta keresztül a kriptoeszközökben rejlő lehetőségekbe, ám a kapott pénznek csak egy részét használta kereskedésre, a nagyját szerencsejátékra és személyes kiadásaira költötte, miközben ügyfeleinek hamis iratokat állított ki az elért nyereségekről.

Hacker,With,Computer,Hacking,And,Stealing,Data,Information,,Selective,Focus
Hacker with computer hacking and stealing data information, Selective focus image on keyboard, Bitcoin logo and binary code as background. Bitcoin cryptocurrency security and privacy issues.
Fotó: Shutterstock (illusztráció)

Noha a vádirat nem nevezi meg, hogy Russell melyik banknál dolgozott, Linkedin profilja szerint a Deutsche Banknál állt alkalmazásban. A vádak szerint a csalás 2020 novembere és 2022 augusztusa között zajlott, vagyis 

könnyen lehet, hogy hasonlóan Bernie Madoff piramisjátékához, az ő csalásának is a piac lejtmenete vetett véget. 

A vádirat szerint 2018 júliusától 2021 novemberéig volt befektetési bankár, tehát hosszabb ideig egyszerre dolgozott a banknál és működtette a feltételezett csalást.

A Deutsche Bank a Reutersnek közölte, hogy nem kommentálnak folyamatban lévő eljárásokat, ám rendszeresen együttműködnek a bűnüldöző és a szabályozó hatóságokkal. Az eljárás újabb jele annak, hogy a hatóságok kezdik vizsgálni a kriptoeszközök körében tenyésző bűncselekményeket.