Egyelőre próbajelleggel, de mégiscsak eskü alatti vallomástételre kötelezte Elon Muskot egy kaliforniai bíróság, hogy kiderüljön, a Tesla-vezér valóban állított-e bizonyos dolgokat a Tesla Autopilot rendszeréről.

CANADA-US-TECHNOLOGY-DESIGN-TED-MUSK
This handout image released by TED Conferences shows Tesla chief Elon Musk waving onstage at the TED2022: A New Era conference in Vancouver, Canada, April 14, 2022. (Photo by Ryan Lash / TED Conferences, LLC / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / TED CONFERENCES / Ryan LASH " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

A döntésre abban a perben került sor, amelyet Walter Huang családja indított az autógyártóval szemben, miután a férfi 2018-ban életét vesztette egy karambolban. A felperesek szerint a balesetet az Autopilot hibája okozta, míg a Tesla ügyvédei szerint a karambol idején a telefonján videójátékozó Huang a hibás.

A Huang család ügyvédei azonban szeretnék meghallgatni a cégvezetőt is az ügyben, miután 

egy 2016-os videóban arról beszélt, hogy egy Model S vagy egy Model X önvezetéssel már most is biztonságosabb, mint ahogy egy ember vezette jármű.

A Tesla szerint azonban Musk nem emlékszik a kijelentés részleteire, sőt igyekeztek a felvétel valódiságát is megkérdőjelezni, mondván az könnyen lehet deepfake, vagyis manipulált felvétel. Az ügyben eljáró bíró szerint azonban az autógyártó érvelése rendkívül aggasztó, hiszen hasonlóval számos ismert ember bújhat ki a felelősségre vonás alól.

A 2016 júniusában készült felvételen Musk egy konferencián beszél és elmondja azokat a szavakat, amiket Huang családja kifogásol. Kaliforniában a bírók gyakran hoznak előbb kísérleti döntéseket, amelyeket aztán később véglegesítenek. Az ügyben a tárgyalást július 31-én tartják, miközben a Tesla önvezető rendszereivel – mint az Autopilot és az FSD – kapcsolatban egyre több szabályozói, valamint jogi kérdés merül fel.

Pénteken egy kaliforniai esküdtszék ugyanakkor az autógyártó javára ítélt az első, az Autopilot kapcsán tartott perben. Musk korábban már többször ígért teljesen önvezető autókat a következő évre – írja a The Guardian.