A GTX a csődeljárások során keletkezett követelések számára hozna létre piacot, a pórul járt befektetőknek pedig, meglepő módon, saját kriptovalutával fizetne. A vállalkozás beindításához az alapítók rengeteg pénzt kérnek, miközben sok szempontból az ágazat bedőlése is nekik tulajdonítható – írta a Financial Times.

Fotó: Stefani Reynolds / AFP

Bár tavaly a cégek temetőjévé vált, most egy új vállalkozás jelent meg a kriptopiacon

a GTX követeléskezeléssel foglalkozna, amely szolgáltatásaira nagy szükség lehet a csődeljárásokkal és az eltűnt milliárdokkal fémjelezett ágazatban.

A céget Su Zhu és Kyle Davies, valamint Mark Lamb és Sudhu Arumugam alapította – ezek a nevek ismerősek lehetnek, akik csak egy kicsit is járatosak a kriptopiacon. Ők a Three Arrows Capital hedge fundot, illetve a CoinFLEX tőzsdét alapították és vezették, amíg a két cég tavaly csődbe nem ment, ami nagyban hozzájárult a szektor jelenlegi siralmas állapotához.

Az FTX-es Sam Bankman-Fried bírósági tárgyalása, a kriptovaluták árfolyamának a zuhanása és egy sor csődeljárás mellett reális lenne, ha az emberek azt mondanák, hogy elég volt, és egy stabilabb pénzszerzési lehetőséget keresnének, azonban a pórul járt befektetők közül nagyon sokan tartanak tőle, hogy az ügyek évekig elhúzódhatnak, a sikerre pedig egyáltalán nincsen garancia, így a követelések eladása kézenfekvőnek tűnhet.

Ezzel csak az a probléma, hogy készpénz helyett a „kártérítést” úgyszintén kriptovalutában, a saját gyártmányú USDG-ben fizetik ki, mindenekelőtt 25 millió dolláros tőkebevonásra van szükségük.

Bár a promóciós anyagok alapján a vállalat főnixként fog felemelkedni a piac hamvaiból, hogy megmentse a kriptót, az alapítók és a szektor eddigi rövid, ám izgalmas múltja alapján valószínűbb, hogy csak a keselyűk gyülekeznek az ágazat teteme és a befektetők utolsó reményei felett.

A kriptónak két oldala van – a szélhámosok és a balekok. Szélhámosok, ha kilépnek egy sikertelen vállalkozásból, azonnal újat alapítanak. Ha újra megtehetik az egészet, miért ne tennék? 

– mondta Frances Coppola pénzügyi és gazdasági kommentátor.

Egyébként a vállalat neve is gúnyolódásnak tűnik, a GTX és az FTX között csak egy betű különbség van – az alapítók pedig kiváló magyarázattal álltak elő, hogy honnan jött ez a kreatív választás: mivel az F után a G jön az ábécében, a szerintük a név a piaci előrelépésre utal. Ennek valóságalapja is lehet, hiszen a könnyű pénz után most a csőd és a csalódás korszakát éli át a kriptovaluták világa.