Bőkezűen jutalmazták a nagy amerikai olajcégek saját vezetőiket a tavalyi, minden korábbit túlszárnyaló rekorderedményük után, amihez a megugró energiaárak segítették hozzá az iparág globálisan is meghatározó szereplőit. Közülük is az Exxon Mobil vezérigazgatója járt a legjobban, akinek juttatási csomagja több mint másfélszeresére nőtt.

Darren Woods, chairman and chief executive officer of Exxon Mobil Corp., during a panel session at the Qatar Economic Forum in Doha, Qatar, on Tuesday, June 21, 2022. The second annual Qatar Economic Forum convenes global business leaders and heads of state to tackle some of the world's most pressing challenges, through the lens of the Middle East.
Fotó: Christopher Pike / Bloomberg via Getty Images

Az Exxon Mobil csütörtökön tette közzé vezető tisztségviselőinek tavalyi javadalmazását, amelyből kiderül, hogy Darren Woods vezérigazgató 35,9 millió dollárt – jelenlegi árfolyamon 12,1 milliárd forintot – kapott tavaly, kompenzációja 52 százalékkal haladta meg a 2021-est.

A legnagyobb amerikai olajcég vezetője ezzel messze lekörözte a helyi versenytársakét is. Vicki Hollub, az Occidental Petroleum vezérigazgatójának fizetése 35 százalékkal nőtt, míg Michael Wirth Chevron-vezérnek mindössze 4 százalékos emeléssel kellett beérnie. A ConocoPhillipst vezető Ryan Lance ugyanakkor nem járt jól, az ő kompenzációs csomagja 16 százalékkal zsugorodott.

A nyugati olajipari nagyvállalatok közül az Exxon könyvelte el a legnagyobb, 56 milliárd dolláros nyereséget, de a Chevron profitja is több mint kétszeresére, 36,5 milliárd dollárra nőtt 2022-ben.

A dolgozóknak nem termett sok babér

A történelmi léptékű profitok ellenére az olajipari dolgozók a legtöbb esetben nem tapasztaltak vezetőikéhez hasonló mértékű bérnövekedést, a foglalkoztatottak éves átlagkeresete több nagy energetikai vállalatnál is csökkent. 

Az Exxon munkavállalóinak bére tavaly 9 százalékkal 171 582 dollárra esett, a vezérigazgató tehát 209-szer annyit vihetett haza, mint egy átlagos dolgozó. A Chevronnál foglalkoztatottak átlagosan 161 488 dollárt kaptak kézhez, 12 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál.

Az Occidental dolgozói ugyanakkor átlagosan 19 százalékkal többet, 187 168 dollárt vihettek haza 2022-ben, míg a ConocoPhillipsnél egy százalékkal 177 533 dollárra mérséklődött az átlagfizetés.

A magyar csúcsvezetők járandósága ehhez képest aprópénz

Az Exxon-vezéré mellett eltörpül Hernádi Zsolt Mol-elnök-vezérigazgató 285 millió forintos juttatási csomagja, aki tavaly ráadásul 29 százalékkal kisebb juttatást vehetett fel a magyar olajcégtől a rekorderedmény ellenére is. A Richter és a Magyar Telekom vezérigazgatója is néhány százmillió forintos kifizetéssel gazdagodott, a szabályozási sajátosságok miatt azt viszont nem lehet tudni, hogy Csányi Sándor OTP-vezér mekkora összeget vett fel a magyar nagybank élén.