Várakozáson felüli bevételbővülésről számolt be az amerikai olajipari óriások közül elsőként jelentő Chevron, a profit soron azonban csalódást keltő eredményt tett közzé.

Chevron Global Technology Services Company logos are seen at an administrative office in Caracas on November 29, 2022. - The US government's authorisation of energy giant Chevron to operate in Venezuela will bring an upturn in the Caribbean country's stagnant oil production, but will have a "limited" impact on the international market, according to experts consulted by AFP.
Fotó: AFP

A kaliforniai központú vállalat negyedével, 6,35 milliárd dollárra – részvényenként 3,33 dollárra – növelte profitját 2022 utolsó három hónapjában, az egyedi tételektől tisztított, 4,09 dolláros EPS azonban még így is messze elmaradt a piac 4,38 dolláros várakozásától.

A bevételek 17 százalékkal, 56,5 milliárd dollárra ugrottak, amivel sikerült túlteljesíteni az elemzői konszenzusban szereplő 52,7 milliárdos tételt.

A vállalat olajtermelése 3 százalékkal napi 3,01 millió hordóra mérséklődött, mivel az amerikai kihozatal bővülése sem tudta ellensúlyozni a külföldi mezők – főként a thaiföldi és indonéziai lelőhelyek – alacsonyabb hozzájárulását.

Az idén is pénzben fürdik az olajipar a tavalyi rekord után

Csökkenő nyereséggel számolnak az öt olajipari óriásnál, de profitjuk így is majdnem kiteheti a teljes magyar GDP-t.

A társaság 2022-ben több mint duplázta nyereségét, és bár a 36,5 milliárd dolláros tényadat abszolút rekord, még ezzel együtt sem váltotta be a szakértők előzetes becslését, részben a mérséklődő olaj- és gázárak, valamint egy tetemes, 1,1 milliárd dolláros, külföldi érdekeltséghez köthető eszközleírás miatt.

A Chevron előző nap bejelentett, 75 milliárd dolláros keretösszegű sajátrészvény-vásárlási programjával kapcsolatban jelezte, hogy azt öt év alatt tervezi kihasználni a vállalat, évente legfeljebb 15 milliárdot fordítva az „árfolyam-karbantartásra”.

Erre stabil fedezet a tavaly megtermelt, ugyancsak csúcsot jelentő 36,7 milliárdos szabad készpénzállomány. A 2022-es eredményből idén 5–6 milliárd dollár közötti összeget fordítanak a részvényesi juttatás hagyományosabb formájára, azaz osztalékfizetésre.

 

Ami a külső környezetet illeti, a kitermelés legfeljebb 3 százalékkal bővülhet idén, de legrosszabb esetben is a 2022-es szinten maradhat, hordónként 80 dolláros Brent-árfolyam mellett. Beruházásokra pedig bő egymilliárddal többet, 17 milliárdot tervez elkölteni a vezetőség 2023-ban. Ennek kétharmada megy majd az egyesült államokbeli fejlesztésekre.

A befektetőket a rekordhalmozás sem győzte meg, a várttól elmaradó negyedéves profitszámokra másfél százalékos eséssel reagált a részvényárfolyam a tőzsdenyitást megelőző elektronikus kereskedésben.