Közzétette idei első negyedéves eredményeit a Total Energies. A francia olajtársaság 6,5 milliárd dolláros korrigált nettó bevételt, 9,6 milliárd dolláros cash flow-t és 25 százalékos átlagos befektetett-tőke-megtérülést könyvelhetett el a korábbinál alacsonyabb olaj- és földgázárak mellett. Az IFRS szerinti nettó eredménye 5,6 milliárd dollár volt a negyedévben. Joggal mondta Patrick Pouyanné vezérigazgató:  

A TotalEnergies ismét bizonyította, hogy képes erős eredményeket felmutatni.

Home staging
Fotó: Otthon Centrum

Bár a Brent hordójának ára átlagosan 81 dollár volt, de ezt ellensúlyozta, hogy az előző negyedévhez képest 2 százalékkal nőtt a kitermelés. Ami jórészt annak köszönhető, hogy beindították a földgázkitermelést az ománi 10-es blokkban, és megszerezték az Egyesült Arab Emírségekben található SARB/Umm Lulu olajmezők 20 százalékos részesedését. A kutatás-kitermelés üzletág 2,7 milliárd dollár korrigált nettó működési eredményt könyvelt el. 

Az integrált LNG-szegmens

2,1 milliárd dolláros korrigált nettó működési eredményt ért el, miközben  az európai és az ázsiai gázárak visszatértek a Brent-paritáshoz közeli, 16-17 dollár/Mbtu szintre, tekintettel az enyhe télre és a felhalmozott európai készletekre. A vállalat ebben a negyedévben indította el a pápuai LNG-projekt integrált mérnöki tanulmányait, amelyek hozzájárulnak az LNG portfólió jövőbeli növekedéséhez.

A megújulóenergia-részleg 400 millió dolláros korrigált nettó működési eredményt ért el az első negyedévben. A TotalEnergies ebben a negyedévben 34 százalékos részesedést szerzett a brazíliai Casa Dos Ventosban, s így a telepített megújulóenergia-termelési kapacitása 18 gigawattra bővült.

A finomítói üzletág 1,9 milliárd dolláros korrigált nettó működési eredményt mutatott,

ami a tág finomítói árréseknek köszönhető. A TotalEnergies bejelentette, hogy 3,1 milliárd euróért eladja németországi és hollandiai kiskereskedelmi hálózatát az Alimentation Couche-Tardnak, valamint 40-60 százalékos partnerséget kötött velük a belgiumi és luxemburgi állomások üzemeltetésére.

Tekintettel ezekre az erős eredményekre, az igazgatótanács 

megerősítette az idei évben kifizetendő első időközi részvényenként 0,74 euróra emelését.

Ezenkívül akár 2 milliárd dollár értékű részvényt is visszavásárolhat a második negyedévében.

A árfolyama majdnem 1 százalékot esett pénteken.