A bajba került Credit Suisse (CS) átvétele akkora kihívást jelent az UBS vezetése számára, hogy az igazgatóság április 5-ével újra a vezérigazgatói székbe ülteti Sergio Ermottit, aki 2011 és 2020 között töltötte be a pozíciót, és az ő nevéhez fűződik egyebek között a legnagyobb svájci bankház megmentése a 2008-ban kirobbant pénzügyi világválságot követően.

(EDITOR'S NOTE: Best Quality Available) Sergio Ermotti, incoming chief executive officer of UBS Group AG, during a news conference in Zurich, Switzerland, on Wednesday, March 29, 2023. UBS is bringing back Ermotti as chief executive officer to oversee the historic acquisition of Credit Suisse Group AG, tapping a Swiss insider with extensive restructuring experience to replace Ralph Hamers after just over two years. 
Fotó: Marion Halftermeyer / Getty Images

Az évek során befektetési banki értékpapír-kereskedőből elsőrangú vállalati problémamegoldóvá avanzsált 63 éves topmenedzserre kemény próbatétel vár, hiszen

több ezer alkalmazottat kell elbocsátania, emellett le kell építenie a Credit Suisse befektetési bankját és meg kell győznie a világ legvagyonosabb embereit, hogy a UBS továbbra is teljes biztonságot jelent befektetéseik számára.

A CS bekebelezését követően az UBS marad a hajdan szebb napokat látott svájci pénzügyi szféra egyetlen globális jelentőségű bankja, amelyet nagyjából 260 milliárd frank (közel 100 ezer milliárd forint) értékű értékpapír-állomány támaszt alá. A felvásárlást sokan éppen azért tartják kockázatosnak, mert a komplett svájci gazdaságot gyakorlatilag egyetlen pénzintézettől teszi függővé.

Elemzők szerint Ermotti, aki a 2008-as pénzügyi összeomlás után az UBS-t visszahelyezte a térképre, a válságkezelési tapasztalatai alapján jól felkészült a feladatra.

Kétségtelenül ő a svájci, sőt az egész európai bankszektor Tom Bradyje, a megfelelő emner a feladatra. Sergio a globális pénzügyi válság alatt és után, amikor a UBS nagy bajban volt, végig a lövészárokban harcolt. Megvan a respektje a vezetőségben

– kommentálta a döntést Ashley Pittard, az egyik részvényes, az ausztrál Pendal Group képviselője.

Davide Serrának, az Algebris Investments vezérigazgatójának is az a véleménye, hogy az utóbbi időben a világ egyik legnagyobb viszontbiztosítója, a Swiss Re igazgatósági elnökeként tevékenykedő Ermotti érkezése örvendetes hír, ami 80 százalékkal csökkenti az integrációs és végrehajtási kockázatot.

Maga az érintett, mint elmondta, már alig várja, hogy magához ragadhassa a kormányrudat.

Ahhoz, hogy a két nagybank integrálását fenntartható módon és az összes érintett érdekelt fél érdekében sikeresen elvégezzük, átgondoltan és szisztematikusan fel kell mérnünk minden lehetőséget

– fejtette ki a luganói svájci–olasz családból származó pénzügyi szakember.

Az UBS árfolyama 6 hó
 

Közben a CNBC egy újabb, a Credit Suisse-t érintő botrányt is megszellőztetett, amely további feladatokat róhat Ermottira is.

A szenátus pénzügyi bizottsága ugyanis szerdán hozta nyilvánosságra jelentését, amely szerint 

a svájci bank éveken át segített a gazdag amerikai ügyfeleknek vagyonuk elrejtésében a tengerentúli adóhatóság elől, még az után is, hogy több mint egy évtizeddel ezelőtt ugyanezért büntetőeljárás alá vonták, amit egy vádalku-megállapodással zártak le.

A két évig tartó nyomozás eredményét összegző dokumentum azt állítja, hogy a vádalkut követő években 

a CS segítségével 25 amerikai család 700 millió dollárnyi vagyona vált kámforrá.

Azt hitték, hogy megúszhatják, és nagyrészt meg is úszták

 – jelentette ki a szenátus egyik tanácsadója.

Azzal még a CNBC forrásai sincsenek tisztában, hogy a Credit Suisse felvásárlásával a UBS milyen felelősséget vállalt mindezért, illetve hogy az átvétel előtt milyen ismeretei voltak az újabb, potenciális botránykőről. 

Bár a svájci bankárok gondolkodását ismerve, feltehetőleg tökéletesen felmérték a helyzetet.

Pénzügyi körökben ugyanakkor rendkívül nyugtalanítónak tartják, hogy a szenátusi bizottság pont akkor teszi közzé az újabb bizalomromboló jelentést, amikor az európai és amerikai hatóságok véres verejtékkel próbálják megerősíteni a globális bankrendszert – árulták el bennfentesek az amerikai portálnak.

Látványosan mellőzni kezdték a befektetők a svájci frankot a bankmizéria közepette

Elveszítheti biztonságosmenedék-státuszát az alpesi deviza.