Egyből két fontos hírt is bejelentett a Revolut csütörtök reggel. Az egyik, hogy bevezeti az app 9.0-s verzióját iOS- és Android-eszközökre, a másik pedig, hogy elérhetővé válik egy új funkció: a közös számla. Ez egy olyan bankszámla, ami a párok számára nyújt könnyebbséget. A lehetőség elérhető lesz az Európai Gazdasági Térségben élő ügyfeleknek.

In this photo illustration, a Revolut Visa Card is seen on a
Ma már több mint 28 millió ügyfél használja a Revolut termékeit. (Fotó: Getty Images)

A fejlesztés háttere, hogy a Revolut 2023 januárjában végzett kutatása szerint az európaiak 58 százaléka exkluzív vagy kiegészítő közös számlát használna a partnerükkel közös kiadások kezelésére. A fennmaradók 33 százaléka inkább külön tartaná a számláit és a költségvetését, 5 százalék pedig azt mondta, hogy nem is beszélnek egymással a pénzügyekről, mivel nem akarják összekeverni azt a szerelemmel. 

Az új közös banki termékkel a felhasználók a Revolut-appban egy extra számlát hozhatnak létre, amelyet két ember – legyen szó partnerekről, családtagokról vagy barátokról – közösen birtokolhat. Fontos, hogy a közös számlák létrehozásához az ügyfeleknek nem kell beszámolniuk arról, hogy kik ők és miért szeretnék a számlát. 

Azt sem kell bizonyítaniuk, hogy együtt élnek.

Ugyanakkor a közös számla nyitásához 

  • mindkét félnek Revolut-ügyfélnek kell lennie,
  • az app közös számlák funkcióját támogató verzióját kell használnia, 
  • mindkét embernek ugyanabban az országban kell tartózkodnia, amelyben a saját számláikat regisztrálták, 
  • ugyanahhoz a Revolut-céghez vagy -fiókhoz (személyes számlákat regisztráló céghez) kell tartozniuk, 
  • nem lehetnek egy másik közös Revolut-számla tulajdonosai (vagy nem lehet meghívójuk egy másik ember által küldött, folyamatban lévő közös számlára).

Csoportosan is lehet csevegni a Revoluttal

Még tavaly novemberében a Revolut bevezette az azonnali üzenetküldő funkcióját, a csevegéseket. A 9.0-s verzióban bemutatják a csoportos csevegéseket is. Ez több ember számára teszi lehetővé, hogy az appban megbeszélje és tisztázza a fizetés részleteit, így nem kell egyéb üzenetküldő alkalmazásokat használni a pénzküldéshez vagy -fogadáshoz. Minden csevegőüzenetet titkosítanak a végpontok között, de az ügyfelek le is mondhatnak a csevegőfunkcióról, ha nem szeretnék azt használni.

A fejlesztésekről Dmitry Zlokazov, a Revolut termékigazgatója azt mondta, hogy "mind a közös számlák, mind a csoportos csevegések segítenek abban, hogy a felhasználók könnyedén rendezzék a pénzügyeiket azokkal, akikkel megosztják a pénzüket".

Szakértő: a Revolut pár éven belül nagybank lesz

Februárban lett a Magyar Fintech Szövetség elnöke Magyarország első fintechinnovációs laborja, az MKB Fintechlab ügyvezetője. Ács Zoltán azt tűzte a szövetség zászlajára, hogy együttműködésre bírja a bankokat és a fintechvállalatokat, mert szerinte nem ellenfelek, hanem egymásra utaltak. Interjúnkban szóba került az MNB, a minisztérium, a kapuzárás, bloggerek, vloggerek és robotok, valamint a forradalmat hozó blokklánc-technológia.