Igazi inflációs paradoxon. Az Egyesült Államokban a három legalacsonyabb inflációs rátával büszkélkedő metropolisz Dél-Kaliforniában található. Nevezetesen Los Angeles, San Diego és Riverside. Mindeközben itt a legmagasabbak a megélhetési költségek. Ám a lakosság kiáramlása épp itt enyhítette a legjobban a lakóingatlan-piacra nehezedő árnyomást. 

Sunrise Illuminates Downtown Los Angeles
Fotó: David McNew / Getty Images

A lakhatás olyan jelentős hatást gyakorol a árszínvonalra, hogy 

a lakhatási költségektől tisztított már csak 2,5 százalék,

 vagyis csupán egy hajszál választja el az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed 2 százalékos inflációs céljától. A ingatlanmigráció, amelyet az olcsóbb lakhatás mozgat, és amit a pandémia idején a home office felturbózott, inflációval fertőzi az amerikai vidéket, mert feltornássza a lakásbérleti díjakat.

 Van egy észak–déli belső migrációs folyosó az Egyesült Államokban, amely a 

napfény, munka, olcsóbb lakhatás  

jelszavakkal van kitáblázva. Ez a belső vándorlás fokozza a célvárosok lakáspiacára nehezedő nyomást, felnyomva a bérleti díjakat és a lakásárakat. Ha a lakbéreket eltávolítják az árindexből, akkor az infláció ezeken a területeken közel kerül az országos átlaghoz. Eközben a migrációs célpont Phoenixben a medián bérleti díj februárban 26 százalékkal emelkedett az előző évhez képest, Tampában pedig 23 százalékkal. Az olyan északi városokban, ahol lakosságkiáramlás tapasztalható, így Chicagóban, Bostonban és New Yorkban, a bérleti díjak emelkedése a 10 százalékot sem érte el.