A zászlóshajónak számító S&P 500 részvényindex félezer cége közül mindössze húsz részvénynek köszönhető az amerikai részvénypiac idei emelkedésének 90 százaléka – írja a Financial Times.

USA, New York,New York City, people walking past Wall St. subway stop
Fotó: Leland Bobbe

A meghatározó amerikai részvénykosár idén 6,9 százalékkal került feljebb, a legutóbbi, csütörtöki kereskedést 4105 ponton zárta. 

Az index piaci kapitalizációja ezzel párhuzamosan 2,36 ezermilliárd dollárral gyarapodott, ebből 2,05 ezermilliárdot a húsz legjobban teljesítő piaci értéknövekedése adta, ami a világ legmeghatározóbb tőkepiacának erős koncentrációját mutatja.

A befektetők meglehetősen szelektívek, hogy hova teszik a pénzüket, ami a közelmúlt szaporodó kockázatait, a régiós bankok csődjét, valamint a borús gazdasági kilátásokat tekintve érthető is. A pénzügyi cégek megingása jócskán lehűtötte a kamatemelési várakozásokat is, ez pedig leginkább a nagy technológiai cégek felé terelte a tőkét.

A legjobban teljesítők közé tartozó csipgyártó, az Nvidia 83 százalékos ralit tudhat maga mögött, a Facebook anyacége, a Meta 76 százalékkal, a Salesforce pedig 42 százalékkal értékelődött fel a Wall Streeten az év kezdete óta. Az ugyancsak az élmezőnybe tartozó Apple tőzsdei értéke 600 milliárd dollárral – 30 százalékkal – hízott ugyanebben az időszakban.

Az S&P 500 index alakulása (pont)

A top 20-ból kiszoruló közel félezer vállalat ezzel szemben együttvéve is csupán 320 milliárd dollárral járult hozzá a piaci bővüléshez az Apollo Global Management magántőke-befektető óriás adatai szerint. A legnagyobb kapitalizációjú technológiai vállalatok hozzájárulása nélkül pedig mindössze 1,4 százalékkal emelkedett volna az S&P 500 – nyomatékosítják egy másik befektetési nagyágyú, a UBS stratégái.

Az emberek biztonságot és kényelmet keresnek a piaci keresztáramlatok miatt, és a technológiai szektor most megkönnyebbülést ad nekik

– mondta Jack Atherton, a JPMorgan kereskedője, felidézve a jól ismert mondást, miszerint 

amikor a Fed a fékre lép, valaki kirepül a szélvédőn.

Szerinte azonban a nagy technológiai részvények nyolcpontos biztonsági övet viselnek.