Ahelyett, hogy az elemzők várakozásának megfelelően 980 millió euróra csökkent volna a Deutsche Bank (DB) első negyedéves nettó nyeresége az 1,06 milliárdos éves bázisról, 9 százalékkal, 1,16 milliárd euróra nőtt, mivel az emelkedő kamatokon megszaladtak a pénzintézet bevételei – derül ki az egyik legnagyobb európai bank csütörtök reggel publikált gyorsjelentéséből.

Downtown,Singapore,-,February,15,,2020,:,Look,Up,View
Downtown Singapore - February 15, 2020 : Look up view at the skyscrapers in Singapore with the sign logo of German giant banking  Deutsche  Bank at the scene.
Fotó: Shutterstock

A tízéves csúcsra futó nyereség egyben azt is jelenti, hogy a frankfurti óriás a pandémia, a háborús körülmények, az és a száguldó dacára zsinórban már a 11. alkalommal zárja nettó profittal a negyedévét, ami szintén legalább egy évtizede nem fordult vele elő.

Erősödtek is csütörtök reggel a DB részvényei, 10 óráig mintegy másfél százalékkal, 9,7 euró fölé emelkedve.

Keményen dolgoztunk azért, hogy elérjük ezt a stabilitást

– kommentálta az eredményt Christian Sewing, a Deutsche Bank vezérigazgatója.

Egyedül a befektetési banki üzletág rondított bele az összképbe, ám az itt 19 százalékkal zuhanó forgalom hatását bőven kompenzálta az intézményi és a lakossági banki divízió várakozásokat felülmúló szárnyalása. Az utóbbi két szegmens rendre 35, illetve 10 százalékkal bővült, miután hosszú éveken át stagnáltak az eredményeik az ultraalacsony kamatlábak miatt.

Mindemellett a bank azt is közölte, hogy az elkövetkező években költségei további mérséklése érdekében folyamatosan csökkenti – ügyfelekkel közvetlenül nem foglalkozó – munkatársai létszámát, illetve hogy a második negyedévben a leépítés ebben a körben 5 százalékos lesz.

A Deutsche Bank amúgy meglehetősen sértetlenül vészelte át a március végi bankpánikot, bár az ügyfélbetétek ebben az időszakban mintegy 5 százalékkal megcsappantak.

Az elemzők szerint ennek ellenére – írja a Reuters – az elmúlt évtizedben botladozó, ám rendszerszinten is jelentős nagybank még mindig sebezhető a lassuló gazdaság, a magas infláció, a kontinensen zajló háború és a szabályozási problémák miatt.

 

A fenntartható nyereségesség érdekében a bank átalakítja igazgatótanácsát is, két kulcsterületet – a lakossági banki üzletágat és az amerikai divíziót – felügyelő tagok lecserélésével.

A Deutsche Bank részvényeit a Refinitiv elemzői konszenzusa annak ellenére ajánlja tartásra, hogy a 12,75 eurós medián célár több mint 31 százalékos felértékelődési prémiumot tartalmaz.

A bank az is bejelentette, hogy 800 munkahelyet szüntet meg egy új költségmegtakarítási intézkedés keretében. Az állások a bank minden részéről érkeznek majd, de a vezető, nem ügyfelekkel foglalkozó munkakörökre összpontosítanak, és ezzel a következő években további mintegy 500 millió euróval csökkenthetik költségeiket.