Pénz- és tőkepiac

Nagyot kaszált a Deutsche Bank Oroszországban

Egy újabb példa arra, hogy egy külföldi hitelező komoly bevételeket könyvelhet el az orosz piacon.

A Deutsche Bank orosz leányvállalatának nyeresége tavaly 480 százalékkal, 5,4 milliárd rubelre (22,3 milliárd forint) nőtt a március 31-i keltezésű orosz könyvvizsgálói dokumentumok szerint. A pénzintézet 2022 márciusában megszüntettette oroszországi tevékenységét, így az időszaki nyereség 5,4 milliárd rubelre ugrott, azonban a mérlegfőösszeg 36,3 százalékkal 81,6 milliárd rubelre mérséklődött – írja a Reuters.

Moscow,,Russia,-,Circa,November,,2017:,Buildings,Of,Garden,Ring
Fotó: LUNNA SHAHAR IMAGES

A nettó kamatbevétel több mint tízszeresére, alig több mint 7 milliárd rubelre ugrott. Tavaly december 31-én a Deutsche Bank Oroszországgal szembeni hitelkitettsége bruttó alapon 806 millió eurót tett ki, ami a teljes hitelállomány mintegy 0,2 százaléka. A pénzintézet nem kívánta kommentálni az értesüléseket. Az olasz Intesa Sanpaolo bank orosz leányvállalatának 2022-ben szintén megugrott a profitja, míg az osztrák Raiffeisen Bank International tavalyi nyereségének több mint felét az eurázsiai országból szerezte. Utóbbi egyébként nem vonult ki Oroszországból.

Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, a Raiffeisen kitalálta, hogyan menekítse ki orosz pénzét: az osztrák bank elcserélné több száz millió eurónyi, Oroszországban rekedt eszközeit a Sberbank befagyasztott európai számláin található pénzére. Az üzleten mindkét pénzintézet nyerne, ám az európai és az amerikai politikusok várhatóan vonakodnak az engedélyezéstől.

Költséges lehet a bankoknak, ha kivonulnak Oroszországból

Nehézkes és költséges eljárással néznek szembe a bankok, ha úgy döntenek, bezárják oroszországi egységeiket, ez pedig megnehezíti a kivonulással kapcsolatos döntéseket. A pénzintézetek nemcsak azt mérlegelik, hogy milyen hatással van hírnevükre, ha a maradás mellett döntenek, hanem azt is, hogy hogyan tudnak navigálni a rubelhitelezésre vonatkozó rendelet és annak az Oroszországban működő külföldi vállalatokra gyakorolt hatásai között.

 

Deutsche Bank orosz-ukrán háború Oroszország
Kapcsolódó cikkek