A teljes amerikai bankrendszerbe vetett hitet alapjában megrázó márciusi bankpánik során a fedezeti alapok jelentős pozíciók kiépítésébe fogtak a szektor részvényeit tekintve.

Santa Clara, USA, March 2023: Hand holding a phone with Silicon Valley Bank website on the screen with broken glass and blurred SVB logo in the background. Bank run and bankruptcy.
Fotó: Shutterstock

Ahogy Warren Buffett tanítja: légy kapzsi, amikor mások félnek, és légy óvatos, amikor mások mohók – ennek tökéletes leképződését figyelhettük meg a fedezeti alapok márciusi részvényvásárlásait tekintve. Az S&P Global Market Intelligence nyilvántartásából ugyanis kiderül: míg a jegybankok a következő kamatemelésen és a lehetséges bankmentések következményein gondolkoztak, a regionális pénzintézetek pedig tömeges tőkekivonást éltek meg, 

a fedezeti alapok nem tétlenkedtek, mohón felmarkolták a szektor részvényeit, amiktől a befektetők pánikszerűen igyekeztek megszabadulni, hatalmas diszkontot szolgáltatva ezzel az alapok számára.

Az S&P szakemberi rámutattak: a fedezeti alapok 5,5 százalékkal növelték kitettségüket a megtépázott szektorban márciusban, amit egy hónappal korábban még 3,9 százalékkal csökkentettek. A lakossági befektetők átlagosan egy százalékkal növelték hasonló pozícióikat.

Nagyot szakítanak a Deutsche Bank vesszőfutásán a shortosok

Több mint százmillió dolláros nyerőben vannak a Deutsche Bank részvényeinek értékcsökkenésére fogadó befektetők a Reuters információi szerint.
A shortosok ezt a hatalmas pluszt mindösszesen két hét leforgása alatt hozták össze: a Deutsche Bank részvényei ugyanis a bankpánik kitörését megelőzően folyamatosan erősödő pályán mozogtak, így akkor még viszonylag kevés okuk lehetett volna az örömre.

A fedezeti alapok annyira bíztak a bankszektor feltámadásában, hogy minden más szegmensnél nagyobb mértékben vették az ő papírjaikat: a teljes márciusi 13,5 milliárd dolláros beszerzéseik legnagyobb része a bankpapírokra ment el.

Christopher Blake, az S&P Global Issuer Solutions ügyvezető igazgatója rámutatott: 

„Egyes fedezeti alapok étvágya olyannyira megnőtt, hogy más, egyébként kiválóan teljesítő befektetéseiket is pénzzé tették, hogy még több bankpapírhoz tudjanak jutni.”

A hagyományos stratégiát követő befektetési alapok ezzel szemben az óvatosság mellett tették le a voksukat, a pénzügyi szektorban fennálló kitettségüket 1,1 százalékkal csökkentették – igaz, a hagyományos alapok bizalma a részvénypiacokban általánosságban rendülhetett meg, mivel összességében 20,2 milliárd dollárnyi részvénytől váltak meg márciusban.