Felülmúlta a bevételre vonatkozó várakozásokat a Levi Strauss a csütörtökön nyilvánosságra hozott, idei első negyedéves pénzügyi jelentése szerint.

Selangor,,Malaysia,-,August,2020,:,Closeup,Levi's,Jeans,Display Selangor, Malaysia - August 2020 : Closeup Levi's jeans display in outlet.Selective focus. Levi Strauss & Co.known worldwide for its Levi's brand of denim jeans. Founded in May 1853.
Kelendők voltak a Levi Strauss termékei az első negyedévben.
Fotó: Shutterstock

A ruhaipari óriáscég nettó árbevétele az első negyedévben 6 százalékkal nőtt, és 1,69 milliárd dollárra emelkedett az egy évvel korábbi 1,59 milliárd dollárról. Az összeg meghaladta az 1,62 milliárd dolláros elemzői becslést is.

Az eredmény annak tudható be, hogy a világon továbbra is megmaradt a kereslet a farmerek, a leggingsek, a ruhák és a lábbelik iránt. A Levi’s pedig jövedelmező stratégiát talált a felesleges készletek eladására. A hajtóerőt főleg az amerikai és az ázsiai fogyasztók vásárlásai jelentették. A nettó árbevétel az amerikai kontinensen 7 százalékkal, Ázsiában 12 százalékkal nőtt, Európában viszont 3 százalékkal csökkent az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest. A fogyasztóknak közvetlenül értékesített termékeladások 12 százalékos növekedést mutattak az egy évvel korábbi időszakhoz képest, és a nettó bevételek mintegy 42 százalékát tették ki. 

A cég bruttó marzsa 55,8 százalékra csökkent az 59,4 százalékos rekordszintről, és a 9,3 százalékos üzemi árrés is elmaradt a tavalyi első negyedéves 14,9-es mértéktől. 

A vállalat döntött osztalékfizetésről is: részvényenként 0,12 dollárt, összesen pedig 48 millió dollárt fizet, ez közel 20 százalékkal magasabb az előző évesnél – emelte ki a Business Wire a pénzügyi jelentésből.

A 150 éves ruhagyártó részvényárfolyama azonban esett a tőzsdei kereskedésben, miután a vállalat 41 százalékos negyedéves profitcsökkenésről számolt be az előző év azonos időszakához képest – írja a Reuters.

A Levi’s nettó nyeresége ugyanis 114,7 millió dollárra csökkent a február 26-án zárult első negyedévben, míg egy évvel korábban 195,8 millió dollár profitot ért el.

A kezdeti félelmek nem tartottak sokáig, az árfolyam csütörtök délutánra visszakorrigált a bejelentés előtti szintre.

A vállalat megerősítette a 2023-as pénzügyi évre vonatkozó előrejelzéseit. A nettó bevételt 6,3 és 6,4 milliárd dollár közötti értékre várja, ami éves szinten 1,5–3 százalékos növekedést tükrözhet. A ruhaipari cég feltételezi, hogy a Covid–19-világjárvány, az inflációs nyomás, az ellátási láncok zavarai, valamint a devizahatások nem okoznak jelentős romlást a mutatóiban.

Elkelt a világ legrégibb, 140 éves Levi’s farmere

A legabszurdabb szüreti fesztiválon adták el azt az 1880-as évekbeli farmert, amelyet egy elhagyott bányában találtak meg tavaly októberben. „Még mindig tanácstalan vagyok, csak magamon vagyok meglepve, hogy megvettem” – mondta a fiatal Kyle Haupert San Diegó-i vintage ruhakereskedő, aki Zip Stevensonnal együtt közösen fizette ki a rekordösszeget a rendkívüli ritka Levi’sért.