A változatlanul magas fordulatszámon pörgő kereslet hatására az első negyedévben 40 százalékkal növelte bevételeit és több mint felére csökkentette működési veszteségét a Lufthansa csoport, ám a német légitársaság minden lényeges soron elmaradt az elemzői konszenzustól, még ha az üzemi eredménynél már nagyon minimális is a különbség – derült ki szerda reggel a cégcsoport gyorsjelentéséből.

Lufthansa sells in-flight catering division
Fotó: Getty Images

Még mindig a világjárvány utáni felzárkózási szakaszban van a vállalat, de „nagyon erős nyári szezonra” számít, ezért megerősítette az idei egész évre vonatkozó előrejelzését.

Bizakodóvá tesz bennünket a töretlenül erős kereslet a következő hónapokat illetően. A nyári utazási szezon várakozásaink szerint jelentősen hozzájárul 2023-as céljaink eléréséhez

– jegyezte meg a beszámoló közzétételét követően Remco Steenbergen pénzügyi igazgató.

Január és március között a konszern bevételei az előző év azonos időszakához mérten 40 százalékkal, kereken 7 milliárd euróra nőttek, míg az üzemi eredmény (EBIT) soron elszenvedett vesztesége a tavalyi 577 millióról 273 millió euróra csökkent. Az üzemieredmény-ráta eközben mínusz 11,5 százalékról mínusz 3,9 százalékra javult.

A nettó veszteség az előző évhez képest 20 százalékkal, 467 millió euróra mérséklődött. A szokásos szezonális hatások mellett a nyárra tervezett járatbővítés előzetes költségei, az egyéb beruházások és a német repülőtereket megbénító sztrájkok hatásai is hizlalták a deficitet.

Az elemzői konszenzus amúgy 7,6 milliárd euró bevételt, mínusz 279 millió euró korrigált EBIT-et és 301 millió eurós konszolidált veszteséget várt.

A Lufthansa csoport idén továbbra is a korrigált EBIT jelentős javulását várja, amely a már elstartolt második negyedévben az előre jelzett jelentősen bővülő bevételeknek köszönhetően várhatóan magasabb lesz még a pandémia előtti utolsó év, azaz a 2019 második negyedében termelt 754 millió eurónál is.

A Lufthansa árfolyama 2023-tól
 

Szerda délelőtt a német légitársaság részvényei a hírre több mint 3 százalékkal, 9,3 euróra estek.

A gyorsjelentés előtt a Refinitiv elemzői a Lufthansa részvényeit 13 eurós medián célárral ajánlották vételre.