Bár a részvényesek védelme fontos szempont az amerikai társasági jogban, ez továbbra sem jelenti azt, hogy a vállalatok nem hozhatnak borzasztó döntéseket – derül ki a delaware-i vállalati bíróság egy döntéséből.

COMBO-US-IT-MUSIC-LIFESTYLE-TIDAL-SQUARE
(COMBO) This combination of file pictures created on March 04, 2021 shows Twitter CEO Jack Dorsey (L) in Washington, DC, on September 05, 2018; and rapper Jay-Z arriving for the 2015 Vanity Fair Oscar Party in Beverly Hills, California, on  February 22, 2015. Digital payments firm Square said on March 4, 2021, it was buying a controlling stake in the streaming music platform Tidal from a group led by Jay-Z for $297 million in cash and stock. "The acquisition extends Square's purpose of economic empowerment to a new vertical: musicians," said a statement from Square, the finance tech firm led by Jack Dorsey, who is also the chief executive of Twitter. (Photo by Jim WATSON and ADRIAN SANCHEZ-GONZALEZ / AFP)
Fotó: AFP

Az eset 2021-re nyúlik vissza, amikor az akkor még Square nevet viselő 

Block alapítója, Jack Dorsey Jay Z-vel töltötte a nyarát, majd a cég igazgatótanácsa – amelynek ő volt az elnöke – elé vitte javaslatát arról, hogy fel kellene vásárolniuk a rapper streamingszolgáltatóját, a Tidalt. 

A zeneszolgáltató azonban ekkor már ezer sebből vérzett, ráadásul a Block nem is kívánt streaminggel foglalkozni, 

ám végül mégis több mint 300 millió dollárt fizetett az alkalmazásért. 

A részvényesek pert is indítottak a felvásárlás miatt, hiszen annak bejelentésekor az elemzők arról írtak, hogy Dorsey csupán azért fizette ki a vállalat pénzéből a vételárat, hogy együtt lóghasson Jay Z-vel. Noha az ügyletet Kathleen McCormick – aki és a Twitter a vállalat felvásárlásában végződő perét is vezette – bírónő is borzasztónak nevezte, 

mivel arról nem egyedül Dorsey, hanem az igazgatótanács döntött, az ítélet szerint jóhiszeműen, a részvényesek keresetét elutasították.

Az ítélet aláhúzza, hogy a vállalkozások hozhatnak szörnyű döntéseket felelősségre vonás nélkül, ha azt jóhiszeműen teszik. Noha Dorsey esetében kétségkívül fennáll az érdekek ütközése, a felvásárlásról döntő igazgatótanácsról ez már nem mondható el – írja a Gizmodo.

Dorsey és Jay-Z barátsága azonban a felvásárlás óta is töretlen, tavaly például közösen indítottak bitcoin-akadémiát a rapper egykori lakóhelyén, 

a Marcy Houses nevet viselő állami bérlakáskomplexumban.