Ausztrália közölte, hogy egy új törvény értelmében a vásárolj most, fizess később termékeket (Buy now, pay later; BNPL) a jövőbeni mint fogyasztói hiteleket kívánja szabályozni, így a jövőben a BNPL-szolgáltatóknak is ugyanazoknak a szabályoknak kell megfelelniük, mint a többi hasonló cégnek.

Bnpl,Buy,Now,Pay,Later,Online,Shopping,Concept.,Businessmen,Using
Fotó: Shutterstock

A lépés hatására az olyan vállalatok, mint a Jack Dorsey-féle Block tulajdonában álló Afterpay a helyi értékpapír-felügyelet ellenőrzése alá kerül. Ezzel 

Nagy-Britannia után Ausztrália lesz a második ország, amely felismeri, hogy a BNPL nem más mint

A névlegesen kamatmentes, rövid távú és kis összegű kölcsönöket nyújtó vállalkozások minimális hitelbírálattal nyújtják pár hetes vagy pár hónapos hiteleiket, amelyeket a leggyakrabban pénzszűkében lévők vesznek igénybe, gyakran túlzott adósságba keveredve ezzel. A bevételeiket a kereskedőktől és a késedelmi díjakból szerzik, amelyek a gyakorlatban sokszor horribilis mértékűek lehetnek. A Hindenburg Research shorttámadása a Block ellen például az Afterpay valós kamatszintjét évi 289 százalékban határozta meg.

Mivel kamatkiadások elméletileg nincsenek – csak késedelmi díjak – a BNPL-cégek mindeddig ki  tudtak bújni a fogyasztói hitelekre vonatkozó szabályok alól, így a szektor hihetetlen sebességgel bővült, amit segített a koronavírus-járvány alatti élénkítés és az online vásárlások terjedése is. Azonban a magas hatására egyre inkább felmerülnek a visszafizetéssel kapcsolatos kérdések, így az országot vezető mérsékelt baloldali Munkáspárt úgy döntött, hogy ezentúl a BNPL-nek is meg kell felelnie a fogyasztói hitelekre vonatkozó szabályoknak.

A BNPL úgy néz ki, úgy viselkedik és ugyanolyan kockázatokkal jár, mint a hitel

– fogalmazott Stephen Jones, a pénzügyi szolgáltatásokért felelős miniszter, hozzátéve, a terv az, hogy megelőzzék a BNPL használatát azok körében, akik azt nem engedhetik meg maguknak, miközben a szolgáltatás biztonságos használatát nem akadályozzák.

Ausztráliában mintegy 7 millió aktív BNPL-felhasználói fiók van, ezek 16 milliárd ausztrál dollár (közel 3700 milliárd forint) értékű tranzakciót bonyolítottak le 2021–2022-ben. Tavaly 63,8 milliárd dollárt költöttek el az emberek online az országban és 

a megkérdezettek 26 százaléka jelezte, hogy használ BNPL-szolgáltatást.

A BNPL-cégek a bevételeik többségét a kereskedőktől szerzik, akikhez a vásárlókat irányítják, de a késedelmi díjak is komoly bevételeket hoznak. A vállalkozások állítják, hogy bátorítják az időbeni fizetéseket a magasabb felvehető összeg ígéretével. Az új szabályozás értelmében azonban a cégeknek a felelős hitelezéssel kapcsolatos kötelezettségeknek is meg kell felelniük – írja a Reuters.

Az ausztrál kormány későbbre ígéri a törvényjavaslatot, amely az év vége előtt a parlament elé kerülhet.