Közzétette kamatdöntő ülésének határozatát a Magyar Nemzeti Bank. A forint árfolyama az euróval szemben ekkor még nem reagált, a 14 órakor megismert új kamatkondíciók közt nem szerepelt az egynapos betéti tender kamatlábának megváltoztatása, a 15 óra tájékoztatóig kellett rá várni. 

Az elemzői várakozásokban száz bázispontos csökkentés szerepelt, a 18 százalékos szintről, végül ennek megfelelő döntést hozott az MNB. 

Amikor később Matolcsy György MNB-elnök arról beszélt, hogy az közellenség, elindult a forint erősödése, az euró-forint keresztárfolyam 376 alá ereszkedett vissza. A jegybank elnöke szerint ha ez euró-forint árfolyam a 434-as rekordról nem tért volna vissza a jelenlegi szintre, nem lett volna lehetőségük arra, hogy a betéti tender kamatát 17 százalékra csökkentsék.

Hungarian forint in a magnifying glass
Hungarian forint in a magnifying glass a business background
Fotó: Getty Images

A reggeli órákban még 374 forint volt egy euró, a délelőtt folyamán azonban stabilan emelkedett a keresztárfolyam, nem sokkal a jegybanki döntés ismertetése előtt járt 377 felett is. Ahogy közeledett a 14 óra, illetve a jegybank elnökének tájékoztatója, úgy változott a helyzet percről percre 376 és 377 között. 
A forint piacán kereskedő befektetőkben vélhetően a múlt héten tudatosult, hogy elindulhat a magyar kamatszint csökkentése, ezt előbb a magyar fizetőeszköz gyengülése, majd az árfolyam stabilizálódása követte. Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője – még a döntés előtt – azt írta: 

Az elkövetkező hetekben-hónapokban, a magyar és a világgazdasági események és a kamatcsökkentések kombinációjaként láthatunk majd forinterősödést vagy éppen -gyengülést, amely azért inkább az utóbbi lehet.

Frissítés: Amikor Virág Barnabás alelnök vette át szót, az euró-forint 375, majd pillanatok alatt 374 alá bukott, az erősödés annak tudható be, hogy a jegybank várakozása szerint az év végén már reálkamatot realizálhatnak a befektetők.

Öveket becsatolni, tűzijáték várható a forint árfolyamában

Eljött a forint egyik legfontosabb napja az idén, az elemzői várakozások alapján kifejezetten izgalmas lehet kedden a magyar fizetőeszköz árfolyammozgása. Első körben a 14 órakor bejelentendő kamatdöntés, majd rá egy órára a szokásos közlemény lehet meghatározó a forint további teljesítményére. A reggeli órákra a kivárás volt jellemző, az euró-forint keresztárfolyam 374–375 között teketóriázott, az elmúlt percekben viszont markáns gyengülés indult.