Eljött a forint egyik legfontosabb napja az idén, az elemzői várakozások alapján kifejezetten izgalmas lehet kedden a magyar fizetőeszköz árfolyammozgása. Első körben a 14 órakor bejelentendő kamatdöntés, majd rá egy órára a szokásos közlemény lehet meghatározó a forint további teljesítményére. A reggeli órákra a kivárás volt jellemző, az euró-forint keresztárfolyam 374–375 között teketóriázott, az elmúlt percekben viszont markáns gyengülés indult.

20000 forint banknote stacks as background (Hungarian forint) Deak Ferenc. Europe Hungary.
Fotó: Shutterstock

Az Equilor előzetese szerint 100 bázisponttal csökkenti a Magyar Nemzeti Bank az egynapos betéti kamatlábat, amely most még 18 százalékos. De mint írták, ennél is fontosabb lehet a kísérő kommunikáció, vagyis a közlemény szövege, illetve a háttérbeszélgetés üzenetei. 

Amennyiben ezek arra utalnak, hogy a jegybank tervei szerint mostantól minden ülésen 100-100 bázispontos csökkentés jöhet, akár nagyobb mértékben is gyengülhet a forint a délutáni órákban – írták.

Száz bázispontos kamatvágást várnak az OTP Global Markets elemzői is, megjegyezve, hogy a konszenzus szerint csak 50 bázispontos csökkentés következik.

 

Egész héten fókuszban lehet a forint a devizapiacon – vélik az ING Bank szakértői, akik az MNB ülés után kismértékben gyengülő árfolyamra számítanak, az euró-forint kereszt 378-ig emelkedhet. Úgy gondolják, hogy a forintgyengülést a spekulatív befektetők arra használják majd ki, hogy újabb carry trade pozíciókat nyissanak, amely még egy jegybanki kamatcsökkentés után is jelentős profittal kecsegtet.

Bár reggel az látszott, hogy a 370–380-as sáv erősebbik felében várta a délutáni kamatdöntést a forint, a kurzus az előző héten megbillent kicsit, részben a külpolitikai fejlemények, részben az erősebb dollár és az azzal párhuzamos csökkenő globális kockázati étvágy közepette, miközben azért nyilván a piac már az esetleges kamatvágásra is pozíciónál - fogalmazták meg várakozásaikat a Raiffeisen Bank elemzői. 

Szerintük jó eséllyel jöhet ma további lazító intézkedés (a legutóbbi kamatfolyosó-szűkítés után), a kérdés csak az, hogy ezúttal már a 18 százalékos irányadó kamathoz nyúlnak-e hozzá, vagy még az előkészítés folytatódik. 

A piac már vár valamekkora vágást a 18 százalékos effektív kamatlábban és mi sem zárjuk ki, hogy akár már most májusban elkezdődhet a tényleges lazítási ciklus, noha az alapforgatókönyvünk eddig az volt, hogy ezt egy pozitív hangvételű inflációs jelentéssel, esetleg 20 százalék alá visszatérő headline inflációval egybekötve lépheti meg a legkisebb kockázattal az MNB. Meglátjuk.

Hozzáfűzték, miután a piac beárazott gyakorlatilag valamekkora vágást, érdekes lesz látni, hogy egy tényleges csökkentés hatására valóban itt tud-e maradni a jelenlegi szinteken, vagy legalábbis a közelmúlt 370–380-as sávján belül, esetleg annak alsó szélén az árfolyam, vagy a kommunikáció függvényében elindul egy lassú, de fokozatos euró-forint emelkedés, akár bőven a 380-as szint fölé, ami egyébként a Raiffeisen egyensúlyi szintre vonatkozó rövid távú előrejelzésük (persze rendre kiegészülve a 360–400-as potenciális sávra vonatkozó jelzéssel.

Az euró-dollár árfolyam alakulása kedden nem kedvez a feltörekvő piaci devizáknak, így a forintnak is ellenszelet támaszt: egy euróért jelenleg kevesebb mint 1,08 dollárt kell adni.