Bővülő bevételek mellett esett nagyot a varsói tőzsdét üzemeltető társaság, a GPW Group nyeresége az első negyedévben, amely ezzel vegyesen nyitotta az évet.

Warsaw,,Poland,-,July,2022:,Logo,And,Name,Of,The
Fotó: Elzbieta Krzysztof

A régiónk legnagyobb részvénypiacát működtető pénzügyi csoport két százalékkal 112,3 millió złotyra – 24,79 millió euróra – tornázta fel bevételeit január és március között, a szerény bővülés mellett is története második legerősebb forgalmát elérve.

Ez részben az új üzletágakból származó bevételeknek köszönhető, beleértve a logisztikai és a technológiai szegmens, valamint az Örmény Értéktőzsde bevételeit, amelyek az árbevételünk mintegy 10 százalékát tették ki. Csak sajnálni tudjuk, hogy a világjárvány több hónapot késleltette stratégiai kezdeményezéseink kereskedelmi hasznosítását

– mondta Marek Dietl, a GPW igazgatótanácsának elnöke.

Az eredményt azonban a megugró valamint a vállalat stratégiájához kapcsolódó működési kiadások növekedése is nyomás alá helyezte, így éves alapon számottevően visszaeső profitról adott számot. A működési eredmény több mint harmadával, 26,5 millió euróra apadt, az ezzel lényegében megegyező adózott nyereség pedig 30 százalékkal maradt el a tavalyitól.

A tőkepiaci kereskedésből 66,5 millió złoty bevétele származott a GPW-nek, ez az orosz–ukrán háború kirobbanása, vagyis 2022 első negyedéve óta a második legnagyobb volumen. Az árupiaci kereskedéshez kapcsolódó bevételek 15 százalékkal 44 millió złotyra nőttek, a piaci adatértékesítésből pedig új csúcsra, 15 millió złoty fölé ugrottak.

A kiadások növekedését az inflációhoz kapcsolódó béremelések, valamint a magasabb külső szolgáltatási díjak, köztük főként az informatikai és tanácsadói költségek okozták. Az éves tőkepiaci felügyeleti díjakra 15,5 milliós céltartalékot képzett a társaság, 800 ezer złotyval többet, mint 2022 elején.

 

A vezetőség a tavalyi eredményből összesen 113,3 millió złoty kifizetését javasolja, a részvényenként 2,7 złotys juttatás hét százalék feletti hozamot jelent az aktuális részvényárfolyam mellett.

A GPW papírjai egy százalékot erősödtek péntek kora délutánig, idén pedig négy és fél százalékos plusznál jár a kurzus.