Bővülő első negyedéves bevételről és eredményről jelentett a francia AXA. Európa második legnagyobb biztosítója a vagyon- és baleset-biztosítások iránti igények bővülésével ellensúlyozni tudta a megtakarítási termékekből származó bevételek visszaesését Franciaországban és Olaszországban.

Nanterre,,France,-,July,29,,2021:,Detail,Of,The,Facade
Nanterre, France - July 29, 2021: Detail of the facade of the building housing the headquarters of Axa, an international French group specializing in insurance and asset management
Fotó: Shutterstock

A pénzügyi csoport bevétele éves alapon két százalékkal, 31,8 milliárd euróra emelkedett január és március között. 

A vagyon- és baleset-biztosításokból származó forgalom öt százalékkal gyarapodott, miközben a megtakarítási eszközök értékesítéséből származó bevételek kilenc százalékkal maradtak el a tavalyitól. A társaság eszközkezelői vagyona öt százalékkal 842 milliárd euróra apadt a kedvezőtlen piaci folyamatoknak betudhatóan, az ügyfelek egymilliárd euró friss pénzt vittek az AXA-hoz az év elején.

A biztosító az idén 7,5 milliárd euró feletti tisztított nyereségre számít, a tavalyi vonatkozó adatot pedig 6,1-ről 7,3 milliárdra módosította. Az eredményt mintegy százmillió euróval ronthatják a vállalat szempontjából kedvezőtlen devizahatások.

Az Axa árfolyama 2023-tól
 

Az AXA szolvencia II-mutatója – amely a biztosítókra vonatkozó uniós kockázatmérési szabályok szerinti tőkeerősséget méri – két százalékponttal, 217 százalékra nőtt 2022 végéhez képest az erős működési eredménynek köszönhetően.

A társaság részvényeinek árfolyama 2,3 százalékkal erősödött hétfő reggel a párizsi tőzsdén, az idén ezzel már 5,7 százalékos plusznál jár a kurzus.