A tavalyinál lényegesen gyengébben kezdte az idei évet az ANY Biztonsági Nyomda, amely mérsékelten csökkenő bevétel mellett profitjának lefeleződéséről adott számot. Az exportértékesítés ezzel együtt erősödött az első negyedévben.

Fotó: Róka László / MTI

A nyomdatársaság forgalma 3,5 százalékkal maradt el a 2022 első három hónapjában látottnál, a 11,2 milliárd forintos bevétel 43 százaléka származott külföldről. Az exportarány 10 százalékponttal javult egy év alatt, vagyis mintegy egymilliárd forinttal több pénz érkezett be a céghez a külpiacokról.

Az eredménymutatók azonban a fentieknél sokkal gyengébb képet festenek, az üzemi eredmény több mint 40 százalékkal, az EBITDA pedig közel harmadával esett vissza.

Az adózott eredmény ennek megfelelően jócskán elmaradt az egy évvel korábbitól, mindössze 474 millió forintot könyvelt el ezen a soron az ANY, ami 56 százalékos zsugorodásnak felel meg.

A fő termékszegmensek közül a biztonsági termékek, megoldások értékesítése csekély 2 százalékkal bővült, 4,4 milliárd forinttal hozzájárulva az összforgalomhoz. A kártyagyártásból származó bevételek 7, a nyomtatványgyártás bevételei 12 százalékkal estek vissza éves alapon, 3,2 milliárd, illetve 2,85 milliárd forintot szállítva. A többinél sokkal kisebb méretű hagyományos nyomdatermékszegmens forgalma mintegy ötödével nőtt.

A társaság a személyi jellegű kiadásait csaknem ötödével – 550 millió forinttal – faragta le, ezt azonban az alapanyagárakon keresztül jelentkező anyagi ráfordítások megugrása ellensúlyozta. A magasabb kamatok miatt 111 millió forint, a kedvezőtlen devizapiaci mozgások miatt pedig 245 millió forintos többletterhe keletkezett a vállalatnak az időszakban.

Jó hír, hogy 43 százalékra emelkedett az exportértékesítés aránya az árbevételben. Egyaránt nőtt a biztonsági termékek és megoldások, a kártyagyártás és a megszemélyesítés szegmenseinek bevétele, mivel megnövekedtek az útlevél és papíralapú biztonsági dokumentum, valamint a kártyaokmányok iránti igények. Az eredményünket csökkentette kedvezőtlen árfolyamváltozás, a kamatok emelkedése és legerőteljesebben pedig az energiaköltségek megugrása. A hosszú távú szerződések a Nyomdának biztonságot jelentenek, ám a költségelemek növekedését ilyen esetekben ritkán tudjuk érvényesíteni az árakban

– értékelte az eredményt Zsámboki Gábor vezérigazgató.

 

A cégvezető szerint a nagyarányú fejlesztések folytatódnak a Nyomdában. Az év második felében erőteljesen növekszik a társaság útlevélgyártó kapacitása, és a fejlett technikának köszönhetően költséghatékonyabbá válik a biztonsági termékek gyártása. A vállalat jelentős növekedést vár a nemzetközi piacokon.