A kínai külügyminiszterrel, Csin Kanggal folytatott keddi tárgyaláson jelezte, hogy a Tesla szeretné bővíteni kínai jelenlétét – közölte az ázsiai ország külügyminisztériuma a pekingi találkozót követően.

A megbeszélésre alig pár órával azután került sor, hogy a Tesla-vezér előzetes bejelentés nélkül megérkezett Kínába, három év után először. Musk azt is elmondta a politikusnak, hogy ellenzi az amerikai és kínai gazdaság szétválását. 

A milliárdos hangsúlyozta a világ két legnagyobb gazdaságának összefonódott jellegét, szerinte nem lehet őket szétválasztani.

 

CSIN Kang; MUSK, Elon
Fotó: MTI / AP / Kínai Külügyminisztérium

A Twittert is birtokló Musk néma maradt kedvenc platformján az országba érkezését követően, ami nem is meglepő, hiszen a közösségi oldal tiltott az országban, noha VPN segítségével elérhető.

Csin a közlemény szerint elmondta Musknak, hogy Kína elkötelezett a befektetői környezet javítása mellett, és autóvezetéssel kapcsolatos metaforákat használt a kínai–amerikai viszony leírására.

Időben a fékre kell lépnünk, hogy elkerüljük a veszélyes vezetést, és ügyesen kell gázt adnunk

– fogalmazott a kínai diplomata. Azt nem tudni, hogy mely tisztviselőkkel találkozik még kínai útja során a Tesla-vezér, ám márciusban arról szóltak a hírek, hogy a miniszterelnökkel, Li Csianggal is szeretne tárgyalni. Elődjével, Li Kecsianggal találkozott a 2019-es látogatása során.

A mostani látogatás idején a Tesla egyre erőteljesebb versennyel néz szembe Kínában. Az autógyártó évi 1,1 millió jármű gyártására képes sanghaji üzeme adta a 2022-ben legyártott Teslák több mint felét, és 

befektetők kétségbe vonják, hogy a Tesla képes lesz-e tovább növelni a termelését a gyárban, ám ha mégis, akkor mennyivel.

A kínai hatóságokat feltehetően a SpaceX és a hozzá kapcsolódó, Ukrajnában katonai célból is használt Starlink is érdekelheti.