A márciusi bankpánik és a bankcsődök nyomán kritikus szintekre süllyedt az amerikai bankrészvények árazása. A további eladások meghatározó technikai küszöb alá tolhatják a jegyzést, s ez a szélesebb részvénypiacot is lehúzhatja. A First Republic Bank összeomlásával az Egyesült Államok négy legnagyobb bankcsődjéből immár három az elmúlt két hónapban történt. A regionális hitelezők fizetőképességével kapcsolatos félelmek felerősödtek, s az S&P 500 pénzügyi szektorindex a 2007-es szintek alá bukhat – ez a jelzálogpiaci válságot, s a 2008-as nagy tőzsdeomlást idézi. A kilátások meglehetősen borúsak; 2008 után csak évtizedes araszolgatással kapaszkodtak vissza a banki árfolyamok a válság előtti szintre.

American flag blowing in the  wind and 100 dollars banknotes in the background.
Fotó: Shutterstock

A pénzügyi szektorindex 2021 januárja óta a 2007-es szint felett mozog. Jim Roppel fedezeti alapkezelő, a Roppel Capital Management alapítója úgy véli: 

ha most letörne ez a fontos technikai támasz, az baljós jelet festene a szélesebb részvénypiac egére.

A bankok ugyanis kénytelenek lennének a takarékoskodásra, visszafognák hitelezési tevékenységüket, s ez tovább fékezné az amúgy is lassuló gazdaságot.  

Nem lehet bikapiac, ha a banki részvények esnek

– hangsúlyozta Roppel.

 

Elképesztő volatilitást hozott a First Republic csődjét követő tőzsdehét. Például a PacWest, amelyet sokan a negyedik dominónak látnak a sorban, múlt csütörtökön 50 százalékot zuhant, pénteken meg 82 százalékot ralizott. Ám a pénteki árfolyamnyereséget sem tekinthetjük komoly felépülésnek, hiszen a múlt heti teljesítménye mínusz 43 százalék volt. Az idei évben a bank piaci értékének háromnegyede olvadt le. 

Az amerikai középbankok számára a csütörtök a pánik napja volt, a péntek meg egy sóhajralié.

Az aggodalmak jogosak, hiszen a pandémiás betéti boom pénzfeleslegét a pangó hitelezés miatt államkötvényekbe és jelzálogalapú kötvényekbe fektették . Ezek hiába biztonságosak, leértékelődtek a Fed kamatemelési ciklusa alatt, ami hatalmas nem realizált kötvényveszteséget írt a banki mérlegekbe. Ha lejáratig tartják a kötvényeket, akkor nincs baj, ám ha likviditási gondok miatt eladásra kényszerülnek, akkor azt csak veszteségesen tehetik. Ennek széles körű felismerése vezetett a márciusi betétkivonási rohamhoz, amely megrendítette az amerikai hitelezés gerincét regionális középbankokba vetett hitet, és szűk két hónap alatt három bankcsődöt eredményezett. Ráadásul, eddig azzal kalkulált a piac, hogy 600 milliárd dolláros lehet az amerikai bankok nem realizált kötvényvesztesége. Újabb számítások szerint, 

Ráadásul a 17 ezer milliárd dollárnyi betétállományból 7 ezer milliárdnyi nyúlik túl a 250 ezer dolláros betétbiztosítási plafonon. Más szóval: egy újabb betétesi roham további bankcsődöket eredményezne. 

Bár a Fed talán már túljutott a ciklus utolsó kamatemelésén, s a piac már a júniusi lazításra fogad, Nancy Tengler, a Laffer Tengler Investments befektetési igazgatója mégis úgy véli: korai lenne még a mélybe zuhant  bankrészvényeket felvásárolni, mert 

könnyen a hulló kések alá kerülhetnek a vigyázatlan befektetők.

Ehelyett a technológiára és a fogyasztással kapcsolatos részvényekre összpontosít. 

Scott Colyer, az Advisors Asset Management vezérigazgatója arra figyelmeztet, hogy 4100 pont felett az S&P 500 még mindig felülértékelt. Vásárolni majd 3600 pont környékén érdemes. Ahogy fogalmazott: a pénzügyi szektor mutathat majd kivezető utat, addig jobb az óvatosság. 

Nem érdemes fillérekért hajolgatni, ha közeleg a gőzhenger.