Közel nyolc százalékkal, 1,4 milliárd euróra nőtt éves bázison a 4iG kisebbségi tulajdonosaként is ismert német Rheinmetall forgalma az első negyedévben – közölte az autóipari beszállítói tevékenysége mellett főként a védelmi iparra fókuszáló vállalat csütörtök reggel.

Dusseldorf,,North,Rhine,Westphalia,Germany,-,18,08,2022:,The
dusseldorf, north rhine westphalia germany - 18 08 2022: the rheinmetall company headquarter in dusseldorf
Fotó: Shutterstock

A gyorsjelentés azonban felemásra sikeredett, hiszen az üzemi eredmény 19 millió euróval, 73 millióra csökkent. Az elmaradást többek között a kínai vegyesvállalat veszteséges működése, illetve az ellensúlyozására a dolgozóknak fizetett extrajuttatások okozták

 – mutatott rá a vállalat.

A növekvő bevétel és a visszaeső működési eredmény következtében az üzemieredmény-ráta 5,4 százalékra zsugorodott a 7,3-es bázisról.

A folytatódó tevékenységekből származó egy részvényre jutó nettó nyereség eközben 1,08 euróról 1,15-re emelkedett.

A működésből származó szabad cash flow – hála a pontosan fizető megrendelőknek – mínusz 462 millió euróról mínusz 105 millióra javult, ami az első negyedéveket figyelembe véve új rekord. 

A pénzáram ráadásul egy jó darabig erősödhet, hiszen a Rheinmetall rendelésállománya 8 százalékkal, 28,2 milliárd euróra hízott március végére.

A menedzsment a vegyes eredmények dacára megerősítette az év egészére vonatkozó előrejelzését: 

az árbevétel várhatóan 7,4 és 7,6 milliárd euró közé bővül a tavalyi 6,41 milliárdról, míg az üzemieredmény-ráta 11,8 százalékról 12-re javul.

Armin Papperger vezérigazgató szerint a Rheinmetall történelmi fordulóponthoz ért, mivel a hadiipari kereslet növekedése konkrét megrendelések formájában kezd testet ölteni. A vállalat pedig a rendelkezésre álló technológiák széles skálájának ismeretében beszállítóként kulcsszerepet játszhat Németország és szövetségesei felfegyverzésében, amire jó példa az ukrán hadszíntér.

Ukrajnának szánt szállítmányaink a légvédelemtől a harckocsikig és a gyalogsági harcjárművekig, valamint a működésükhöz szükséges lőszerekig, illetve a csapatszállító teherautóktól a mobil tábori kórházakig terjednek

 – fejtette ki Papperger.

A Rheinmetall utóbbi időben csupán kedvező hírekhez szokott befektetői számára ugyanakkor csalódást jelentett a beszámoló, a cég részvényei csütörtök délelőtt több mint 3 százalékkal, 260 euró alá estek. 

A Rheinmetall árfolyama 6 hó
 

Az idén ezzel együtt a DAX legjobban teljesítő papírjaként eddig több mint 40 százalékkal dráguló Rheinmetallt a Refinitiv elemzői konszenzusa 294,5 eurós mediáncéláron ajánlja vételre.