A német hadiipari vállalatok, a Rheinmetall és Krauss-Maffei Wegmann (KMW) megegyeztek a világ egyik legfejlettebb harckocsijának, a Leopard 2-nek a szellemi tulajdonjogáról kirobbant vitájukban. A müncheni kerületi bíróság közölte, hogy a két cég közötti egyezség miatt a mára kitűzött tárgyalást törölték. 

Bundeswehr to receive new Leopard 2 A7V tanks 03 February 2023, Bavaria, Pfreimd: New Leopard 2 A7V tanks from the German Army stand on the barracks grounds during the ceremonial handover for Tank Battalion 104. Tank Battalion 104 will gradually be equipped with Leopard 2 A7V main battle tanks over the coming months. The suffix 2 A7V refers to the 7th development stage of the Leopard 2 and the "V" stands for "improved. Photo: Daniel Karmann/dpa (Photo by DANIEL KARMANN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Daniel Karmann

A konfliktust a Rheinmetall vezérigazgatójának a Neue Zürcher Zeitung lapnak adott interjúja váltotta ki, ebben Armin Papperger azt állította, hogy cége ezer Leopard 2A4 tankot épített a saját szellemi tulajdonuk alapján. A KMW szerint ebből arra lehetett következtetni, hogy az amerikai megrendelésekkel is kitömött Rheinmetall birtokolja a harckocsi tulajdonjogát – írja a Reuters.

Sem Papperger, sem a Rheinmetall nem akarta és nem is akarja azt sugallni, hogy a Rheinmetall kizárólagos szellemi jogokkal rendelkezik a Leopard 2A4 harckocsi vonatkozásában – közölte a vállalat a hírügynökséggel a vita lezárásával kapcsolatban. A KMW egyelőre nem kommentálta a történteket. 

Azt nem tudni, hogy a Magyarországon is tevékenykedő, a 4iG-ben tulajdonos Rheinmetall fizetett-e kártérítést, de azt elismerte, hogy nem birtokolja kizárólagosan a harckocsi szellemi jogait. A felek igyekeztek gyorsan rendezni a konfliktust, hogy visszatérhessenek a napi üzletmenethez.

A Leopard 2-t a Krauss-Maffei Wegmann (akkori nevén Krauss-Maffei) fejlesztette ki, viszont a Rheinmetall gyártja hozzá a lőszert, a tűzvezető rendszert, a löveget, valamint a parancsnoki és az irányítási rendszert is. Németország haditechnikai ikonjának tekintik és a világ egyik legjobb tankjának számít. 

A rendszerváltás előtt, 1979 óta az NSZK fegyveres erői használták, majd az egyesített Németország fő harckocsijává vált. Világszerte népszerű: többek között Kanada, Chile, Indonézia, Szingapúr, Spanyolország, Törökország és Hollandia is vásárolt belőle.

Ukrajna április elejéig 43 Leopard 2-es tankot kapott. Németország január 25-én 14 Leopard 2 harckocsit küldött Ukrajnába, majd február 24-én további négy darabot. Berlin a Leopard 1-es tankokból 178 darab átadását hagyta jóvá, ezeket Dániával és Hollandiával közösen tervezik leszállítani. 

Németország a tervek szerint 2024 első negyedévének végére több mint 100 tankot adna az ukránoknak. A Rheinmetall tavaly rekordévet zárt és a következő évek kilátásai is biztatók, a megrendelések értéke januárban elérte a 30 milliárd eurót.

A Rheinmetall Romániában végzi majd az ukrán fegyverek karbantartását

A Rheinmetall Romániában fogja végezni egyebek között az ukrán harcjárművek és önjáró lövegek karbantartását és javítását. A Szatmárnémetiben épülő üzem alkalmas lesz egyebek mellett önjáró lövegek, német Leopard, brit Challenger páncélosok, Marder, Fuchs gyalogsági harcjárművek és katonai teherautók szervizelésére.