Már az indiai legfelsőbb bíróság és a tőzsdefelügyelet is vizsgálódik az Indiát megrázó pénzügyi botrány ügyében, amely már nagyjából 120 milliárd dolláros veszteséget okozott Gautam Adani iparmágnásnak és cégeinek. 

Chairperson of Indian conglomerate Adani Group, Gautam Adani addresses during the inauguration of Bengal Global Business Summit (BGBS) in Kolkata on April 20, 2022.
Gautam Adani történelmi bukása egész Indiára nézve fájdalmas következményekkel jár.
Fotó: Dibyangshu Sarkar / AFP

A Hindenburg shortos csoport bejelentése nyomán, mely szerint Gautam Adani a világtörténelem legnagyobb csalója, az üzletember hét vállalatból álló cégcsoportja hatalmas értékvesztést szenvedett el, ezen túlmenően már az elemzők szemében is leszerepelt, az ország legnagyobb cégeinek teljesítményét mérő MSCI indexben is csökkenni fog a részesedése.

A tőzsdefelügyeletnél a Hindenburg-jelentés vádjainak valóságalapját, illetve a visszavont 2,5 milliárd dolláros másodlagos részvénykibocsátást egyaránt vizsgálják.

A vizsgálat fókuszában az Adani csoport papírjainak kereskedési mintázatai és az esetleges szokatlan részvényeladásai állnak, míg a törölt kibocsátás esetében a szabályszerűségét elemzik. A felügyelet hamarosan tájékoztatja is a szövetségi kormányzatot az eredményeiről.

A legfelsőbb bíróság eközben azt vizsgálja, hogyan lehetne a jövőben elkerülni az Adani csoportéhoz hasonló hatalmas veszteségeket. Az ügyben zajlanak a meghallgatások, illetve a bíróság arra is kíváncsi, hogyan történhetett ilyen súlyú visszaélés a felügyelet orra előtt, illetve vannak-e garanciális elemek a szabályozásban, amelyekkel megakadályozható lett volna a csalássorozat.

Adani cégcsoportja nemrég bejelentette azt is, hogy egy független vizsgálat lefolytatását is fontolgatják, saját berkeiken belül. 

Az indiai tőzsdén továbbra is esnek a csoport papírjai: a zászlóshajónak számító Adani Enterprises árfolyama 3, míg az Adani Total Gas, az Adani Power és az Adani Transmission egyenként 5 százalékos veszteséget könyvelt el hétfőn. A vállalatnak a francia TotalEnergies energetikai céggel közös projektje, az Adani Total már 70 százalékos mínuszban van a Hindenburg-jelentés publikálása óta, míg az Adani Enterprises kurzusa 50 százalékos mínusznál jár már.

Az átmeneti optimizmus is köddé vált Adani cégeivel kapcsolatban

Az Adani csoport megfelezte a bevételnövekedési várakozásait, és bejelentette, hogy visszafogja a költekezését a közeljövőben, az általuk csak alaptalan spekulációnak nevezett jelentés következményeire válaszul.

Az Adani-botrány a Hindenburg csoport bejelentése nyomán robbant ki: a társaság elemzői szerint Adani céghálója 17 milliárd dollárt tüntetett el a különböző adóparadicsomokban alapított 38 fantomcégen keresztül, amelyek szálai saját családjához futnak vissza. Ezek a fedőcégek alkalmazottak, független címek, telefonszám és online jelenlét nélkül mozgattak dollármilliárdokat az Adani csoport céghálójában.

A botrány hatására a központi bank bekérte a cégcsoport hitelezői állományának részletes nyilvántartását is, hogy pontosabb képet kaphasson a bukás által érintett követelések volumenéről.