BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
(FILES) In this file photo taken on November 19, 2022, Chairperson of Indian conglomerate Adani Group, Gautam Adani, speaks at the World Congress of Accountants in Mumbai. - Trading in the business empire of Asia's richest man Gautam Adani was halted on January 27, 2023 following a 15 percent plunge in its share price, days after a US investment firm claimed it had committed "brazen" corporate fraud

Méregdrága amerikai ügyvédekkel és kríziskommunikációs szakemberekkel fegyverkezik fel Adani

Az indiai milliárdos minden fronton igyekszik meggátolni a további pusztítást, de 132 milliárd dollár elvesztése után már a világ legjobb szakemberei is kevésnek bizonyulhatnak.

Ázsia egykoron leggazdagabb embere, Gautam Adani a Kekst CNC kommunikációs vállalatot és a Wachtell, Lipton, Rosen & Katz amerikai ügyvédi irodát hívja segítségül az immáron 132 milliárd dollárosra dagadt, teljes Indiát megrázó botránya következményeinek enyhítésére.

(FILES) In this file photo taken on November 19, 2022, Chairperson of Indian conglomerate Adani Group, Gautam Adani, speaks at the World Congress of Accountants in Mumbai. - Trading in the business empire of Asia's richest man Gautam Adani was halted on January 27, 2023 following a 15 percent plunge in its share price, days after a US investment firm claimed it had committed "brazen" corporate fraud
Gautam Adani csillagászati összegeket vesztett már cégein keresztül, teljes India bánhatja a botrányt
Fotó: AFP

A Wachtell az egyik legdrágább amerikai ügyvédi iroda hírében áll, amelynek jelentős tapasztalata van a Hindenburg jelentéshez hasonló aktivista befektetői támadások következményeinek kezelésében, míg a Kekst a kríziskommunikáció nagyágyújának számít: őket hívta segítségül a WeWork irodamegosztó vállalat is, amikor pénzügyi gondjaik előtérbe kerültek.

Adani igyekszik menteni a menthetőt, a jelentés tartalmát és annak következményeit egyszerre támadva.

Míg a Wachtell a Hindenburg jelentés vádjainak megcáfolásával lesz elfoglalva, addig a Kekst feladata a jelentés hatásainak enyhítése mellett a csoport körül kialakult közhangulat és a cégek erejéről alkotott kép visszaállítása lesz. A kommunikációs stáb úgynevezett "szituációs szoba" gyakorlatokon keresztül az Adani csoport PR-szakembereit és vezetőségét is felvértezi a felfokozott médiaérdeklődés kezelésének legideálisabb módjaival. 

Az elmúlt napokban Adaniék rengeteget tettek azért, hogy valamilyen szinten helyreállítsák a bizalmat a már 132 milliárd dollárral megtépázott vállalataik felé: bejelentették, hogy a kötvényesek hamarosan lejáró 390 millió dollárnyi követeléseit készpénzben kifizetik, a 2024-es lejáratú adósságot pedig vagy törlesztik időben, vagy pedig újrafinanszírozzák. Utóbbi esetben akár 15 éves lejáratú, privát kibocsátású kötvényekről szólnak a hírek.

Az Adani-csoport közel 16 milliárd dollárnyi kötvényt bocsátott ki az elmúlt években, ennek fele dollárban, fele pedig egyéb devizákon keresztül lett piacra dobva.

A kötvényesek kielégítésének híre mellett egy kútba esett 850 millió dolláros erőműfelvásárlás uralta a címlapokat az Adani-botránnyal kapcsolatosan, amelynek hírére az Adani Enterprises zászlóshajó árfolyama további jelentős esést könyvelt el, az Adani Power energetikai vállalat kurzusa ugyanakkor fellendült a kiadáscsökkentés hírére.

Adani cégei értékük felét elvesztették az elmúlt egy hónap során

Az Adani Green Energy, amely zöldenergia előállításával foglalkozik, év eleje óta közel 70 százalékot vesztett részvényárfolyamából és újabb rossz hírt kapott: teljes egészében kiszállt belőle KLP norvég nyugdíjpénztár, miután kiderült, az Adani cég bizonyos áttéteken keresztül jelentős anyagi hozzájárulást nyújt a Carmichael szénbányának, amely a világ egyik legszennyezőbb létesítménye.

Egy zöldenergia cégnek pedig semmi keresnivalója nincs egy szénbánya finanszírozásában – és ezt a befektetők is így gondolják.

Egy elemző kiemelte: azok a befektetők, akik kifejezetten ellenzik a szennyező szektorok támogatását, alaposan át kell, hogy gondolják a befektetéseiket a teljes Adani-csoportot illetően. A Hindenburg jelentés ugyanis rámutat, az Adani-cégek pénzügyei mélyen összefonódva működnek, így a kitettség minden cég befektetőjét egyaránt érinti. 

Az Európai Unióban több mint ötszáz befektetési alapnak van kitettsége valamelyik Adani cég felé úgy, hogy közben hirdeti, követi a klímacélokat befektetései során. Az új információk napvilágra kerülése így további tőkekiáramláshoz vezethet, ami további értékvesztést hozhat a csoport kurzusai számára. Mindez az MSCI-indexben való részesedéscsökkentésen és a Moody’s leminősítése nyomán különösen fájdalmas hír lehet Adani cégei számára.

Miközben a nyomás egyre csak növekszik a vállalatcsoporton, ugyanis a legfelsőbb bíróság és a tőzsdefelügyelet egyaránt vizsgálódik az ügyükben.

A hatóságok a 2,5 milliárd dolláros másodlagos részvénykibocsátás visszavonásának körülményeit és a Hindenburg jelentés valóságtartalmát egyaránt vizsgálják. A shortos csoport jelentése szerint Adani céghálója 17 milliárd dollárt tüntetett el a különböző adóparadicsomokban alapított 38 fantomcégen keresztül, amelyek szálai saját családjához futnak vissza. Ezért bekérték a teljes cégháló hitelezői állományának részletes nyilvántartását is, hogy elkerüljék a kínai Evergrande összeomlásához hasonló égést. 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.